Deficitul bugetar a urcat în noiembrie la 1,56% din PIB, cu un procent sub ținta convenită cu FMI pentru acest an

Deficitul bugetar a urcat în noiembrie la 1,56% din PIB, cu un procent sub ținta convenită cu FMI pentru acest an

Deficitul bugetar este în creștere. Acesta a crescut cu peste 2 miliarde de lei în luna noiembrie și reprezintă 1,56 la sută din PIB. Mai exact, cu aproximativ un procent sub ținta de 2,5 la sută convenită pentru acest an cu Fondul Monetar Internațional.

Deficitul bugetar a crescut în luna noiembrie cu 2,2 miliarde de lei, de la 7,6 miliarde de lei în luna anterioară la 9,8 miliarde de lei. Astfel, deficitul a crescut la 1,56% din PIB.

După primele zece luni, deficitul bugetului general consolidat reprezenta 1,21% din PIB. Executia bugetară s-a încheiat cu excedent în luna octombrie, notează jurnaliștii de la Hotnews.

Autoritățile române au negociat cu FMI în luna noiembrie o nouă țintă de deficit pentru acest an, în creștere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferență care să se reflecte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru co-finanțarea proiectelor realizate din fonduri europene.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 182,6 miliarde lei în primele 11 luni și au fost cu 4,1% mai mari în termeni nominali fata de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit Ministerului Finanțelor.

Încasările din impozitul pe profit au urcat cu 1,2% fata de perioada similară din 2012, iar cele din impozitul pe venit cu 7,9% datorită creșterii veniturilor salariale ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creșterii punctului de pensie și a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 și respectiv 1 iulie 2013.

Veniturile din TVA au crescut cu 4%, în timp ce veniturile din accize au fost mai mari cu 3,4%, influențate de majorarea accizei la motorină, bere și țigarete, precum și de cursul de schimb luat în calcul la plata taxelor.

Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut  cu 3,3% față de primele 11 luni din anul precedent, dar ca pondere in PIB au scăzut cu 0,9 puncte procentuale.

Cheltuielile de personal au crescut cu 13,6%, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar și a plății obligațiilor stabilite prin hotărâri judecătorești.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut, de asemenea, cu 11,3%, ca urmare a măsurilor legislative și a resurselor alocate în scopul plății arieratelor de către administrațiile locale, precum și pentru plata arieratelor la spitale.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 25,3 miliarde lei, respectiv 4,05% din PIB.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:40 - Mesajul lui Călin Georgescu cu trei zile înainte de alegerile parlamentare: „Nu am niciun partid, nu simpatizez niciun partid”
20:34 - Donald Tusk, despre sprijinul acordat Ucrainei: „Cea mai eficientă protecţie a graniţelor poloneze şi europene este sprijinirea Ucrainei”
20:20 - Virgil Guran (PNL), despre o eventuală anulare a primului tur de alegeri: „Dacă se va lua o hotărâre de acest gen, o să vedem niște partide care nici nu există, nici n-au treabă, foarte, foarte mari. Vom avea o problemă ca să constituim un Guvern” (VIDEO)
20:16 - Cât costă să petreci sărbătorile de iarnă la hotelul lui Gheorghe Hagi. Ce surprize îi așteaptă pe turiști
20:06 - Ionuț Moșteanu (USR), despre o posibilă anulare a alegerilor: „Îi văd în stare de a face ceva care ar putea avea niște consecințe necalculate și nebănuite” (VIDEO)
19:39 - Cătălin Drulă, despre o eventuală anulare a primului tur de alegeri: „E extrem de periculoasă pentru democrație. Oricât nu ne plac ideile și unii dintre candidați, cred că trebuie să-i înfrângem la vot”
19:34 - Accident bizar în Capitală. După coliziune, pasagera a aruncat o geantă din mașină. Ce au descoperit polițiștii
19:29 - O nouă descoperire în medicina modernă. Oamenii de știință lucrează la un spray nazal care ar putea să oprească boala Alzheimer
19:29 - Vicepreședintele CNA, Valentin-Alexandru Jucan, solicită demisia ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan: „A fost la sediul TikTok pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare”
19:09 - Ce suma ar trebui să aibă orice român în contul bancar. Motivul pentru care nu este bine să aveți mulți bani pe card