Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, vineri, că la Consiliul European de iarnă s-a discutat în special despre politica de securitate și apărare comună, NATO fiind principalul partener al Uniunii Europene.
„Așa numitul Consiliu European de iarnă a avut o agendă extrem de importantă. S-a tratat politica de securitate și apărare comună, cel mai important subiect, apoi politicile economice și de ocupare, extinderea UE, energia, problema migrației în regiunea Mării Mediterane. Rolul acestui consiliu a fost să stabilească o perspectivă strategică în vederea modificării poltiicii de apărare din 2003, era timpul pentru modificări, pentru că între timp au fost evoluții consistente. Ca să nu fie nicio confuzie, la începutul lucrării a participat secretarul generral NATO și vă pot spune că de-a lungul întregului parcurs, toate luările de poziții au vizat compatibilitatea măsurilor cu NATO. S-a subliniat frecvent că partenerul pricncipal al UE este NATO. Din acest movit s-a invocat insistent cooperarea NATO pe probleme de securitate”, a declarat Traian Băsescu.
Președintele a completat că un alt obiectiv tratat a fost valorificarea parteneriatelor cu terțe state, pe modelul NATO.
„Trebuie valorificate parteneriatele cu state din afara UE, atât în politica de apărare cât și în acțiuni de salvare în afara spațiului UE în privința noilor provocări, s-a ajuns la un acord pe priorități, care vizează 4 segmente, securitatea cibernetică, elaborarea unei strategii de securitaet maritimă, și are termen iunie 2014, deci Comisia și Agenția de securitate a UE și înaltul reprezentant pentru politica externă trebuie să prezinte până în iunie strategia cibernetică și de securitate maritimă”, a mai spus Băsescu.
„O altă prioritate este crima organizată și sprijinul pentru țări terțe pentru creșterea capacității acestora de securitate a frontierelor. Unul din motivele pentru care avem un nivel ridicat de imigranți din Africa sau Orientul Mijlociu, sau extremul Orient e exact incapacitatea multor state de a-și proteja frontierele. S-a constata că mai bine încercăm să sprijinim aceste state, decât să ne confruntăm cu un val atât de mare de migrație. Pentru prima oară se aduce în discuție și securitatea maritimă, pentru noi e vital, s-a stabilit foarte clar că Marea Neagră e o zonă de vulnerabilitate”, a mai declarat Băsescu.
Șeful statului a participat joi şi vineri la reuniunea Consiliului European de iarnă, la Bruxelles.
Agenda reuniunii UE la nivel înalt a cuprins politica de securitate şi apărare comună a ‘Celor 28’, Uniunea Economică şi Monetară, precum şi politica economică şi socială, extinderea UE, migraţia şi energia.