Un val de critici a fost adus, miercuri, României, după ce Camera Deputaților a adus, cu o zi în urmă, modificări la Codul Penal.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care se modifică Codul penal şi prin care preşedintele României, deputaţii şi senatorii sunt scoşi din definiţia ”funcţionarilor publici”.
Prin scoaterea acestor categorii din rândul funcţionarilor publici, aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de procurori, pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici.
Astfel, Comisia Europeană a transmis că pozitița instituției privind amendamentele la Codul Penal din România va fi reflectată în raportul MCV din luna ianurie. (Vezi AICI poziția Comisiei Europene)
Ambasada Olandei la București a precizat că urmărește cu ”îngrijorare” amendamentele din Codul Penal și ”așteaptă evoluțiile viitor. (Vezi AICI poziția Ambasadei Olandei)
Și ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, s-a arătat îngrijorat de aceste modificări și a afirmat că ANI și DNA sunt ”motorul reformei în viața publică din România”. (Vezi AICI declarațiile lui Martin Harris)
De asemenea, Ambasada Statelor Unite a adus critici dure cu privire la modificările aduse la deputații români.
„Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”, au avertizat reprezentanții SUA. (Vezi AICI reacția Ambasadei Statelor Unite)
Ambasada Germaniei a luat și ea poziție față de modificările aduse marți Codului penal, anunțând că se urmăresc ”cu atenție și îngrijorare actualele măsuri legislative”. (Vezi AICI reacția Ambasadei Germaniei)