Raed Arafat, în urma anchetei de la Spitalul din Ploiești: “Fondurile nu au fost solicitate şi utilizate. O clădire a spitalului trebuie închisă”

Raed Arafat, în urma anchetei de la Spitalul din Ploiești: “Fondurile nu au fost solicitate şi utilizate. O clădire a spitalului trebuie închisă”
Foto: B1 TV

Ministerul Sănătății a prezentat o serie de nereguli depistate la Spitalul din Ploiești, în urma anchetei derulate la unitatea sanitară, care s-a încheiat marți.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat, printre altele, că spitalul a avut bani, dar nu i-a solicitat.

„Problema majoră este că fondurile nu au fost solicitate şi utilizate. Există trei surse de finanţate – Casa de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii, aşa că nu putem pune pe seama finanţării lipsurile din spital. A treia sursă ar fi Consiliul Judeţean, iar Consiliul Judeţean se înregistrează cu finanţare de 6 milioane de ei. Alte spitale comparate de noi nu beneficiază de o astfel de finanţare. (…) Spitalul funcţionează în 4 sedii principale. Există o problemă majoră de organizare a spitalului. Există secţii care au păstrat mai multe paturi decât sunt prevăzute în plan. Normal, tendinţa de a interna pe aceste paturi este foarte mare şi asta creşte costurile pentru spital, costuri care nu sunt contractate de la Casă”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Pe lângă aceste nereguli, comisia de anchetă a constatat şi o rată de operabilitate scăzută, comparativ cu alte spitale.

În plus, secţiile de chirurgie sunt dispersate, iar anesteziştii sunt prea puţini, comparativ cu necesităţile unităţii medicale.

Raed Arafat spune că Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) deja a amendat spitalul pentru nereguli la achiziţii, iar spitalul a plătit din bugetul propriu.

„Ambulatoriul integrat este folosit foarte puţin, din analiza colegilor, din 80 de medici care îşi puteau desfăşura activitatea acolo, doar 10 activează, restul nu fac asta. Astea sunt surse de finanţare care nu pot fi decontate de Casă, pentru că spitalul nu le solicită. Starea clădirilor din punct de vedere igienic este precară, într-o clădire este foarte precară şi am recomandat închiderea ei şi mutarea secţiilor în celelalte clădiri. Este vorba de secţia din Buna Vestire. Pe partea de achizitii a fost facuta evaluarea pe achizitii şi spitalul a fost amendat de ARNMAP (n.r. – Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), din cauza neregulilor la achiziţii. A fost plătită amenda, dar nu s-a demarat nicio acţiune de recuperare a banilor de la cei care au greşit. S-a plătit din bugetul spitalului, nu se face aşa. Am găsit şi nereguli semnalate de Curtea de Conturi. De exemplu, închirierea unor spaţii la un preţ sub cel al pieţei”, a adăugat Raed Arafat.

În plus, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, luni, că va dispune controale, prin direcţiile de Sănătăte Publică, în toate spitalele din ţară.

Raed Arafat, despre ancheta desfășurată la Spitalul din Ploiești

Urmăriți B1TV.ro și pe
`