Protestele din Kiev: 9 persoane au fost arestate. Poliția a deschis 11 anchete penale pentru tentative de asalt al preşedinţiei

Protestele din Kiev: 9 persoane au fost arestate. Poliția a deschis 11 anchete penale pentru tentative de asalt al preşedinţiei

Poliţia din Kiev a arestat marți dimineață nouă persoane şi a deschis 11 anchete penale pentru tentativă de luare cu asalt a administraţiei preşedintelui ucrainean.

Washington-ul susţine că manifestaţiile de la Kiev nu constituie o lovitură de stat şi a calificat drept „inacceptabilă” reprimarea protestatarilor de către poliţie.

„Cu certitudine, nu considerăm manifestaţiile paşnice drept o lovitură de stat. Violenţa autorităţilor împotriva manifestanţilor paşnici este inacceptabilă” , a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama.

Declaraţia administratiei americane vine după ce premierul Ucrainei, Mikola Azarov, a afirmat că manifestaţiile din Ucraina în favoarea integrării europene se asemănă cu o lovitură de stat.

Comisia Europeană a publicat un comunicat care conţine detalii despre o conversaţie telefonică între presedintele Ucrainei, Viktor Yanukovych şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Astfel, Yanukovych l-a sunat pe Barroso, rugându-l să primească o delegaţie din Ucraina pentru a discuta despre Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Barroso a confirmat disponibilitatea Comisiei Europene de a primi o astfel de delegaţie, pentru a se discuta despre implementarea documentelor deja iniţiate, fără a se redeschide însă niciun fel de negocieri.

Între timp, mii de manifestanţi pro-europeni au ocupat, din nou, centrul oraşului.

Imagini şocante au apărut pe Internet, surprinse chiar în timpul protestelor. Din imaginile postate pe Youtube se vede că persoanele reţinute sunt aruncate la pământ şi bătute cu bestialitate de angajaţii trupelor speciale „Berkut”.

Mobilizarea opoziţiei a fost provocată de decizia puterii ucrainene de a suspenda semnarea unui Acord de asociere cu Uniunea Europeană, pentru a se orienta către Rusia.

Proteste violente la Kiev

Urmăriți B1TV.ro și pe
`