Polonia a scos la vânzare aproximativ 200 de conace și castele pentru a le salva de la ruină

Polonia a scos la vânzare aproximativ 200 de conace și castele pentru a le salva de la ruină
Foto: wsj.com

Polonia a scos la vânzare 30 de conace și castele cu valoare istorică ce în trecut  au aparținut aritocraților polonezi și germani, în timp ce alte 140 sunt pregătite să fie oferite la prețuri simbolice investitorilor care, în schimb, vor fi nevoiți să își asume obligația de a le restaura, potrivit Wall Street Journal.

Cele 30 de conace au fost construite începând din perioada Renaşterii şi până la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Totodată, Ministerul Agricuturii, cel mai mare deținător de reședințe istorice din Polonia, va scoate la vânzare alte 140 de proprietăți.

În acest an au fost vândute deja 20 de conace. Cumpărătorii trebuie să constituie o garanţie financiară în favoarea statului pentru eventualitatea în care nu îşi respectă obligaţiile privind investiţiile.

Astfel, cumpărătorii palatului Gorzanow, un complex asemănător unei fortăreţe, datând din perioada Renaşterii, au cheltuit într-un an de la achiziţie circa un milion de dolari, din care 200.000 de dolari au provenit din subvenţii. Preţul castelului cu peste 100 de camere şi teatru a fost de 330.000 de dolari în iulie 2012.

Clădirea va adăposti după restaurare un muzeu şi un centru cultural.

Preţurile proprietăţilor vândute variază între 22.000 de dolari pentru un palat baroc aflat în ruină şi 640.000 de dolari pentru un conac cu teren de 100 de hectare. Conacele şi castelele poloneze sunt disponibile oricărui cumpărător din Uniunea Europeană, în timp ce eventualii investitori din afara UE trebuie să obţină un permis special de la guvernul polonez.

Tot în Silezia Inferioară, regiunea cu cele mai multe castele şi conace scoase la vânzare, este disponibil şi un conac din secolul XVI, în satul Scinawka, la preţul de 260.000 de dolari.

Regiunea, în apropierea Munţilor Sudeţi, a fost o provincie a Germaniei până la 1945, foarte populară în rândul nobilimii.

Ministerul Agriculturii mai deţine în Silezia Inferioară circa 150 de imobile cu valoare istorică, dintr-un total de 760. Restul se află în proprietatea unor privaţi sau a autorităţilor locale şi instituţiilor cu obiectiv cultural.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)