Specialiștii INFP explică situația de la Izvoarele: „S-a reactivat o falie seismică. Noi nu putem opri acest fenomen, este o cauză naturală"

Specialiștii INFP explică situația de la Izvoarele: „S-a reactivat o falie seismică. Noi nu putem opri acest fenomen, este o cauză naturală"
Foto: B1 TV

Cutremurele în lanț produse în localitatea Izvoarele din județul Galați se datorează reactivării unei falii seismice, susțin specialiștii Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Potrivit acestora, cele 194 de cutremure produse în numai 14 zile la Izvoarele denotă o reactivare ieșită din comun a acestei falii, care a mai înregistrat activități seismice de-a lungul timpului.

„S-a reactivat o falie din apropierea localității Izvoarele. Acum este vorba despre o reactivare ieșită puțin din comun. La Izvoarele există o propagare și un efect de amplificare locală. Noi nu putem opri acest fenomen, adică activarea faliei seismice. S-ar putea să mai dureze. Dar după activitatea intensă înregistrată în noaptea de vineri spre sâmbătă, ar trebui să ne aflăm undeva în zona descrescătoare a activității seismice. Cauzele sunt naturale, există un stres puternic în scoarța terestră”, au declarat specialiștii INFP.

Cel mai puternic seism din ultimii 4 ani s-a înregistrat în duminică dimineaţă în Vrancea. A fost resimţit însă În Bacău, Vaslui, Constanţa, Galaţi, dar şi în Capitală.

La scurt timp a fost urmat şi de o replică de 2,7, iar experţii spun că vor mai fi şi altele.

Cutremurul de 5,5 grade vine în contextul în care la Galaţi de 14 zile seismele se ţin lanţ. Nu mai puţin de 192 au avut loc.

 

 

 

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`