Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, convocat la MAE după afirmaţiile vicepremierului ungar

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, convocat la MAE după afirmaţiile vicepremierului ungar
Foto: evz.ro

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat că ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, va fi convocat la MAE, după ce vicepremierul ungar Zsolt Semjen a afirmat că proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a României ar modifica harta etnică.

Potrivit RFI, Baconschi cere Ungariei să revină la un ton normal şi să înceteze cu declaraţiile „deplasate”.

„Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulţit declaraţiile provocatoare care, venite de la Budapesta au şi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat”, a declarat Baconschi.

„Sunt un adept al păstrării şi continuării acestei reconcilieri bilaterale, care e foarte importantă pentru ambele ţări şi sunt sigur că noua convocare la MAE a ambasadorului ungar la Bucureşti va transmite nedumerirea părţii române, perplexitatea noastră în faţa înmulţirii acestor declaraţii deplasate şi totodată îi va ajuta pe partenerii noştri de la Budapesta să revină la un ton normal”, a mai spus şeful diplomaţiei române.

Conform vicepremierului ungar, proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice.

„Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică”, a spus Zsolt Semjen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`