Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a anunţat, marţi, că maidanezul care a ucis un copil de 4 ani în zona Parcului Tei din Capitală aparţinea unui ONG.
Câinele care l-ar fi muşcat pe copil prezenta un cip, iar în urma cercetărilor s-a constatat că acesta aparţine organizaţiei nonguvernamentale pentru protecţia animalelor Caleidoscop.
Maidanezul fusese sterilizat de autorităţi şi adoptat de acest ONG, care ulterior a dat drumul câinelui ce a atacat mortal un copil de 4 ani pe un teren privat din Capitală.
ASPA a anunţat că maidanezul murdar de sânge pe bot, cel mai agresiv dintre cei şase câini ridicaţi de ASPA, cu microcipul 941000031190543 a fost adoptat de o fundaţie, iar locul câinelui nu avea ce să caute în curtea de pe strada Tuzla.
Prin urmare, ONG-ul este responsabil de acel maidanez, fiind proprietarul câinelui, mai spune Răzvan Băncescu.
Preşedintele ASPA a mai precizat că cel mai agresiv animal ridicat de la locul tragediei de luni a fost sterilizat din luna decembrie a anului 2008 de reprezentanţii Autorităţii.
Pe de altă parte, reprezentanții asociației spun că nu au nicio responsabilitate pentru animal, deși acesta a fost retrimis în stradă pe numele ONG-ului.
Aceştia susţin că „adopția” maidanezului este doar o formalitate pentru retrimiterea animalului în libertate.
„Acest cățel a fost preluat de hingheri dintr-o zonă oarecare, a fost sterilizat și microcipat și apoi a fost solicitat spre reteritorializare, iar noi am completat documentele ca să fie reteritorializat. Ca să fie gratuit, iubitorii de animale se adresau nouă, ca numai prin noi procesul era gratuit”, au declarat reprezentanţii ONG-ului. Câinele a fost adus de un iubitor de animale care l-a luat înapoi și nu știm ce s-a întâmplat cu el, noi nu am urmărit evoluția câinilor 5 ani de zile. Eu mi-am asumat responsabilitatea că acel câine a fost sterilizat și s-au cheltuit niște bani pentru el ca să fie sterilizat și microcipat, mai departe nu este responsabilitatea noastră. Asociațiile și fundațiile din București au reteritorializat mii de animale. Este foarte greu să ții urma fiecăruia, aproape imposibil”, a declarat Carmen Secăreanu, președintele asociației Caleidoscop, citată de B365.ro.
Deşi preşedintele asociaţiei a menţionat că este imposibilă monitorizarea fiecărui animal, pe site-ul ONG-ului se menţionează că se poate realiza acest lucru, dar numai în schimbul unei contribuţii lunare.
„Dacă nu poţi lua acasă unul dintre animale, adoptă la distanţă, contribuind lunar cu o sumă pe care ţi-o poţi permite. În felul acesta, tot mai mulţi căţei pot fi salvaţi, îngrijiţi, protejaţi şi iubiţi. Îţi vom trimite periodic informaţii despre căţelul tău şi îş poţi vizita „, scrie pe prima pagină a site-ului asociaţiei Caleidoscop.
Coordonatorul Vier Pfoten, Kiki Bărbuceanu, a declarat pentru postul B1 TV, că tragedia s-a întâmplat doar din vina bunicii copilului, care l-a lăsat supravegheat timp de 45 de minute.
În schimb, organizaţiile nonguvernamentale au dat vina pe primăria Capitalei pentru situaţia câinilor maidanezi din Bucureşti.
În urma tragediei de luni, au fost ridicaţi 6 maidanezi din zona Parcul Tei din Capitală. Acest caz a readus la lumină problema maidanezilor din Bucureşti, peste 25 de persoane fiind muşcate zilnic în Capitală.