Jurnalist german de marcă: Grecia, grădina înflorită. România, o epavă distrusă de comunism

Jurnalist german de marcă: Grecia, grădina înflorită. România, o epavă distrusă de comunism
Grecia pare o grădină înflorită pe lângă România, care arată ca o epavă distrusă de comunism. Comparaţia îi aparţine unui cunoscut jurnalist şi publicist german, care a facut un tur prin România, Bulgaria...

Grecia pare o grădină înflorită pe lângă România, care arată ca o epavă distrusă de comunism.

Comparaţia îi aparţine unui cunoscut jurnalist şi publicist german, care a facut un tur prin România, Bulgaria şi Grecia, pentru a face o comparatie între ţările aflate în coada clasamentului UE, din punct de vedere al nivelului de trai şi peninsula elenă.

Jurnalistul german spune că nivelul de trai din România este foarte scăzut, poate de 3 ori mai jos decât cel din Grecia, ţara cea mai afectată de criza din zona euro.

Jurnalistul german Gunther Ederer scrie că numai călătorind prin România şi Bulgaria şi-a putut face o idee serioasă despre ce înseamnă cu adevărat criza din Grecia, potrivit Ziare.com.

„Grecia. Cu cât înaintăm mai mult în interiorul ţării, cu atât devin mai evidente deosebirile dintre aceasta şi România şi Bulgaria. Criza? Grecia arată ca o grădină înflorită, comparativ cu cele două ţări distruse din Estul Europei. Acolo, regiuni întregi sunt sufocate de deşeuri industriale. Satele sunt pline de case goale, iar oraşele au întregi cartiere părăsite. Priveliştea generală e dezolantă. După schimbările politice din ultimele două decenii, România a pierdut între 2 şi 4 milioane de locuitori, iar Bulgaria în jur de 2 milioane”, scrie jurnalistul german Gunther Ederer.

Jurnalistul german a vorbit şi despre diferenţele foarte mici sau inexistente între preţurile din România şi cele din Germania, deşi diferenţele dintre salarii sunt uriaşe.

„Un litru de benzină costă exact cât în Germania. Venitul mediu pe cap de locuitor în România şi Bulgaria este de trei ori mai mic decât în Grecia. Am primit aceste ţări în UE, dar în acest moment le folosim doar ca sursă de mână ieftină, un fel de izvor pentru economiile noastre”, mai scrie Ederer.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`