Doi români au murit pe un șantier naval din Germania: Dezbateri aprinse pe tema contractelor temporare de muncă

Doi români au murit pe un șantier naval din Germania: Dezbateri aprinse pe tema contractelor temporare de muncă
Doi bărbaţi care lucrau pe un şantier naval din Germania au murit la locul de muncă, iar un altul a fost dat afară de al abatorul la care lucra pentru că ar fi vrut să îşi angajaze sora. În plus, lucrătorii...

Doi bărbaţi care lucrau pe un şantier naval din Germania au murit la locul de muncă, iar un altul a fost dat afară de al abatorul la care lucra pentru că ar fi vrut să îşi angajaze sora.

În plus, lucrătorii angajaţi temporar au de îndurat condiţii de muncă înjuste. Toate aceste situaţii au fost făcute publice  televiziunea germană Deutsche Welle.

Această situție a scos la lumină deficienţele legislative care le permit unor firme germane să-i exploateze pe lucrătorii temporari.

Decesul a doi muncitori români de 32 şi 45 de ani a făcut ca dezbaterile pe tema condiţiilor de muncă pentru lucrătorii temporari din Germania să devină încinse. Bărbaţii lucrau în oraşul Papenburg din nordul Germaniei. pe un şantier naval, care are peste 2.500 de angajaţi şi construieşte nave de croazieră. Doar 3,8 euro pe oră- atât primeau cei doi bărbaţi, potrivit informaţiilor apărute în presa germană. La câteva zile după incident, compania unde au lucrat românii decedaţi a emis o cartă socială, în care se vorbea despre combaterea dumping-ului salarial, a discriminării şi a angajării de minori şi susţine un salariu minim de 8,5 euro pe oră.

Iar în septembrie, compania urma să semneze un acord salarial prin care să se reglementeze condiţiile de muncă ale angajaţilor temporari, decizie criticată de speciliştii germani în legislatia muncii.

În paralel un alt român a fost dat afară de la un abator pe motiv că ar fi încercat să-şi angajeze şi sora. Bărbatul lucra pentru 8 luni la un abator si ar fi evitat să apleze la agenţia de recrutare temporară, iar sora sa a economist astlel 800 de euro, bani pentru taxe de recomandări. La scurt timp după, românul a primit un document în germană, pe care a fost rugat să-l semneze. Muncitorul a făcut acest lucru, deşi nu a înţeles conţinutul actului. A descoperit mai târziu că în acest mod a fost de acord cu propria-i demisie.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicale Germane spun că întotdeauna oamenii sunt sfătuiţi să nu semneze ceva ce nu înţeleg.

În primăvara anului trecut sindicatele au reuşit să obţină o creştere a salariilor acestora, dar un număr tot mai mare de companii evită această formă contractuală de muncă.

„Problema este că firmele folosesc tot mai mult contracte temporare de muncă pentru a reduce standardele condiţiilor de muncă, pentru a slăbi drepturile muncitorilor şi pentru a folosi dumping-ul salarial”, a declarat Christian Brunkhorst, din partea unui sindicat al  metalurgiştilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie