Potrivit unui grup de cercetători australieni, scăderea libidoului bărbaţilor este determinată de deteriorarea stării de sănătate şi nu de îmbătrânire, relatează Daily Mail.
Cu ajutorul studiului, efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sydney, s-a descoperit că nivelul de testosteron nu scade pe măsură ce bărbaţii înaintează în vârstă, ci din cauza deteriorării a sănătăţii generale.
Aproximativ 325 de bărbaţi cu vârste peste 40 de ani au fost supuşi studiului, cărora li s-a analizat nivelul testosteronului din organism timp de trei luni. În cazul bărbaţilor sănătoşi, nivelul testosteronului nu a fost afectat, însă în cazul bărbaţilor obezi sau cu probleme cardiace s-au observat schimbări.
“O reducere uşoară a nivelului testosteronului în sânge, în cazul bărbaţilor mai în vârstă, asociată cu simptome non-specifice, precum oboseala şi scăderea libidoului, poate fi determinată de tulburări simptomice ce se acumulează odată cu înaintarea în vârstă, precum obezitatea şi bolile cardiace”, a declarat coordonatorul studiului, David Handelsman, citat de sursa precizată.
Testosteronul este produs de celulele Leydig din testicule, în urma stimulării de către hormnul luteinizant. Deşi secreţia hormonului începe în timpul vieţii intrauterine, la naştere încetează producerea acestuia, pentru ca la pubertate să reînceapă secreţia acestuia.
Testosteronul este principalul hormon masculin, care permite apariţia caracterelor masculine la oameni, fiind produs de testiculele bărbaţilor.