O grevă de 24 de ore la scală națională are loc, marți, în Grecia, în semn de protest față de un proiect de lege care prevede reducerea numărului de anagajați în sectorul public și diminuarea în continuare a deficitului bugetar, informează The Telegraph.
Deși adoptarea acestei legi reprezintă o condiție prealabilă pentru deblocarea promisă de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional (FMI) a unei noi tranșe de împrumut, sindicatele elene sunt nemulțumite de planurile Guvernului.
Legea include măsuri privind colectarea de impozite, privatizarea, reforma în sănătate şi sectorul financiar.
În plus, guvernul elen intenționează să treacă 12.500 de angajați ai sectorului public în ”rezervă de lucru”, cu păstrarea a 75% din salariu.
Dacă acest personal nu va putea fi transferat în decurs de opt luni în alte locuri de muncă din sectorul public, va fi concediat.
Potrivit acordului cu creditorii, până la sfârșitul anului, ar urma să fie disponibilizați 2.400 de angajați din administrația publică, 2.200 de agenți de pază din școli, 1.500 cadre didactice, 3.500 angajați ai Poliției municipale și funcționari din ministere.
Astfel, până la sfârșitul lui 2013 guvernul intenționează să trimită 25.000 de angajați în concediu administrativ, asupra acestor persoane planând riscul concedierii.
În timpul grevei generale nu vor funcționa instituțiile de stat și locale, băncile, birourile fiscale, iar spitalele vor primi pacienți doar în cazuri de urgență.
Marți este suspendată și circulația trenurilor și a trenurilor suburbane, iar autobuzele și troleibuzele vor funcționa în intervalul 09:00-21:00.
Totodată, metroul nu va servi magistrala care face legătura dintre aeroportul internațional și Atena, iar zeci de zboruri au fost amânate sau anulate.
Activiștii sindicali intenționează să desfășoare și o manifestație de protest în piața centrală din Atena, iar seara, un eveniment similar va avea loc în fața Parlamentului.