Situaţia din Egipt este atent urmărită de comunitatea internaţională. mAtât Statele Unite ale Americii cât şi mai multe ţări din Uniunea Europeană şi-au exprimat îngrijorarea, după destituirea de către armata egipteană a preşedintelui Mohamed Morsi.
Liderii occidentali fac apel la calm şi pledează pentru o revenire rapidă la procesul democratic.
Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Egipt la doar câteva ore de la înlăturarea preşedintelui islamist de către armată. Acesta a făcut apel la alegerea rapidă a unui nou guvern civil în Egipt şi americanii au ordonat evacuarea misiunii lor diplomatice de la Cairo.
„Cer acum puterii militare egiptene să predea întreaga autoritate rapid şi în mod responsabil unui Guvern ales democratic, într-un proces deschis şi transparent”, a declarat preşedintele american într-un comunicat, după o reuniune cu consilierii săi pentru securitate naţională, la Casa Albă.
Un apel la calm a venit şi din partea Uniunii Europene. Marea Britanie a evitat să vorbească despre o „lovitură de stat”, dar s-a pronunţat însă împotriva intervenţiei armatei pentru a schimba regimul. Pe de altă parte, şeful diplomaţiei Franceze a declarat că ţara sa doreşte ca alegerile să se desfăşoare într-un climat de pace şi cu respectarea democraţiei.
Reacţia Canadei a fost de a îndemna toate părţile din Egipt la un dialog constructiv. În acelaşi timp reacţii au venit şi din partea lumii arabe. Regele Arabiei Saudite l-a felicitat pe noul lider egiptean, Adly Mansour, chemat să conducă tranziţia politică din ţara sa după înlăturarea lui Morsi.
„Franţa îşi doreşte ca termenii pentru desfăşurarea acestora să fie stabiliţi ţinând cont de pacea civilă, de libertăţile individuale şi de realizările tranziţiei democratice, astfel încât poporul egiptean să îşi poată alege liber conducătorii şi viitorul”, a spus ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.