Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra consumului de margarină, în special la copii și bătrâni. În timp ce în media, produsului i se face tot mai multă publicitate pentru beneficiile pe care le-ar aduce, în special consumat de copii, nutriționiștii vorbesc despre efectele negative pe care le are asupra sănătății.
În plus, ministerul Educației a demarat o anchetă la școala generală numărul 11, acolo unde producătorul unui cunoscut brand de margarină și-a făcut reclamă pe imaginea copiilor. Colegul meu Costin Anghel a urmărit subiectul şi ne spune de ce nu recomandă specialiștii margarina.
Margarina, un produs de sinteză obținut prin procese termice, a devenit vedeta publicității în ultima perioadă. Producătoriul margarinei tartinabile rama a umplut canalele media cu reclame în care Nadia Comăneci promovează consumul zilnic al margarinei la copii, drept ” mic dejunul campionilor”.
„Rama ajută buna creștere a lui Dylan, fiind prezentă mereu în ceea ce noi numim micul dejun al campionilor și niciodată nu-l ratăm”, spune Nadia Comăneci într-o reclamă la margarină.
„Micul dejun al campionilor” este departe de recomandările specialiștilor. Conform acestora, în prezent rețeta margarinei a fost îmbunătățită, după ce în trecut s-a dovedit științific că margarina este cancerigenă. Chiar și așa, consumul frecvent nu este indicat.
„Dacă mănânci când şi când margarină nu ţi se întâmplă absolut nimic. Dar dacă devii un consumator înrăit, consumi în fiecare zi, riscuri există. Eu aş recomanda ca în cazul copiilor să ne ferim de alimente procesate, să mergem pe alimente cât mai naturale, cât mai sănătoase”, a declarat nutriționistul Șerban Damian.
„Recomandăm ca acest produs să nu fie folosit în mod constant. Faptul că mâncăm o dată margarină nu-i nicio problemă, dar să nu existe, mai ales pentru orgasnismele în creştere şi mă refer aici la copii sau adolescenţi să nu fie în mod constant în dietă”, a precizat nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Recomandată pentru calităţi şi efectele benefice pe care le-ar avea, margarina are în esenţă câteva probleme ce ţin de modul de realiyare şi ingrediente.
„Problema este a grăsimilor trans. A grăsimilor obţinute, cele nocive, cele care cresc colesterolul, cele care duc la probleme cardiovasculare. Fiind un produs de sinteză este obţinut prin încălzirea la temperaturi foarte mari. Orice grăsime încălzită la temperatură mare duce la formarea cestor acizi graşi care nu sunt buni pentru sănătate”, a explicat nutriționistul.
Cu toate acestea, prin reclamele realizate de Nadia Comăneci, margarina Rama este recomandată în alimentaţia zilnică a minorilor, pentru acizii graşi benefici şi calităţile excepţionale. Fapt contrazis de specialişti.
„Adaosurile la aceste uleiuri care sunt intersterificate, sunt transformate termic se adaugă un aport de acizi graşi omega trei, sau vitamină e sau sunt îmbunătăţite cu anumite vitamine şi atunci claiurile sau afirmaţiile respective se fac în contul acestor adaosuri. Sunt practic alimente funcţionale care au fost obţinute prin sinteză dar li s-a adăugat nişte vitamine sau au fost îmbogăţite în mod forţat”, a mai spus Lyigia Alexandrescu.
Cum reclama este sufletul comerţului, producătorul margarinei Rama a făcut un pas mai departe. A dus-o pe Nadia Comăneci într-o şcoală pentru ca vedeta să le vorbească micuţilor despre beneficiile consumului acestei margarine. Fapt sancţionat atât de opinia publică cât şi de Ministerul Educaţiei. Corpul de Control al ministerului face deja controale la toate părţile implicate în acest caz.
Unilever, producătorul Rama, nu este la prima problemă legată de spoturile și reclama la această margarină tartinabilă. În 2010, CNA a interzis difuzarea pe canalele de televiziune a trei spoturi tv, tot pentru Rama. Într-un din acele trei spoturi apărea aceeași Nadia Comăneci, alături de fiul său.