Un lot de 49 de monede, din tezaurul dacic, folosit pentru operațiuni de spălare a antichităților pe piața internațională

Un lot de 49 de monede, din tezaurul dacic, folosit pentru operațiuni de spălare a antichităților pe piața internațională

Parchetul de pe lângă ICCJ informează că, lotul de 49 de monede Koson, reprezentând parte din tezaurul dacic, a format obiectul unor operațiuni de spălare și valorificare pe piața internațională a antichităților.

Operaţiunea desfăşurată în conformitate cu Tratatul de asistenţă judiciară în materie penală dintre România şi Statele Unite ale Americii din 2010 reprezintă o premieră absolută, fiind prima recuperare a unor piese exportate ilegal şi expuse pentru valorificare pe piaţa numismatică americană.

Potrivit unui comunicat al PÎCCJ, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională adresată autorităţilor competente din Chicago, SUA, un lot de 49 de monede Koson, reprezentând o parte din tezaurul de 2.300 monede Koson din argint, sustras de o asociaţie infracţională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal şi pus în urmărire prin Interpol.

„Tezaurul a format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificat la o casă de licitaţii din Chicago şi indisponibilizat de autorităţile judiciare americane la solicitarea PCA Alba Iulia. În 26 iunie, lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Chicago, urmând a fi depus în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti”, se arată în comunicat, citat de Agerpres.

Sursa citată precizează că sunt urmărite în continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiaşi cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg), din care s-au recuperat 31 de piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile oraşului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

De asemenea, Muzeul Național de Istorie a României din București a anunțat că va expune, luni, în premieră, a acestor 49 de monede din argint.

 

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:20 - Karmen face noi declarații despre divorț. Cum răspunde artista zvonurilor despre relația cu BDLP
21:10 - Robert Sighiartău, despre alegerile prezidențiale: “Finala va fi între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Noi suntem cei care putem bate PSD-ul și da, ne dorim o guvernare de dreapta” (VIDEO)
21:01 - Sighiartău (PNL): „Ciolacu guvernează doar de imagine. În afară de a da pomeni electorale sau de a da impresia că dă pomeni electorale, n-a făcut nimic” (VIDEO)
20:58 - Alertă în Gara Centrală din Hamburg. Doi pasageri dintr-un tren sunt suspectați de o infecție cu virusul mortal Marburg
20:54 - Robert Sighiartău: PSD vrea toată puterea. Cel mai grav pentru această țară este ca Partidul Social Democrat să câștige Președinția României (VIDEO)
20:33 - „Am încălcat câteva jurăminte”. Femeia care s-a căsătorit cu ea însăși celebrează un an de căsnicie. Ce mesaj a vrut să transmită lumii prin gestul său
20:30 - Restricții la produse românește în China. Ce decizie a luat Beijingul
20:29 - Sighiartău: Ciucă a primit de la americani o distincție pe care doar Regele Mihai a mai primit-o / Ciucă a fost șef de promoție la Academia Militară, spre deosebire de alți candidați despre care nici nu știm dacă au luat BAC-ul (VIDEO)
20:16 - Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc, în România. Prețurile, din ce în ce mai mari. Ce avertizează specialiștii
20:04 - Câți bani primește Simona Halep pentru victoria de la Hong Kong. A câștigat 15 puncte WTA