Nouă formă de manifest în Turcia: Un ”bărbat statuie” a intrigat sute de persoane și polițiști din Piața Taksim

Nouă formă de manifest în Turcia: Un ”bărbat statuie” a intrigat sute de persoane și polițiști din Piața Taksim
Un bărbat a intrigat sute de persoane printr-o acțiune pașnică inițiată în Piața Taksim din Istanbul. Acesta a stat în picioare fără să vorbească sau să se miște într-un loc în care autoritățile au...

Un bărbat a intrigat sute de persoane printr-o acțiune pașnică inițiată în Piața Taksim din Istanbul. Acesta a stat în picioare fără să vorbească sau să se miște într-un loc în care autoritățile au interzis reuniuni, relatează AFP.

Luni seara, bărbatul s-a instalat în mijlocul pieței, la câțiva zeci de mtri de Parcul Gezi, locul de unde au pornit protestele îndreptate împotriva premierul Recep Tayyip Erdogan.

După cinci ore, bărbatul se afla în același loc, cu mâinile în buzunare, un rucsac și sticle cu apă la picioare, privind fix un portert al fondatorului Turciei Moderne, Mustafa Kemal Atatürk, care este instalat pe sediul unui fost centru cultural.

Pe rețelele de socializare vestea acțiunii sale s-a răspândit cu mare viteză, astfel încât, sute de oameni au venit să vadă ”bărbatul statuie”.

Bărbatul, care încearcă să evite interdicţia de a manifesta şi ocuparea Pieţei Taksim, în urma evacuării Parcului Gezi, se numeşte Erdem Gunduz, un coregraf din Istanbul. El este ajutat de prieteni, care împiedică persoanele prezente să se apropie de el.

Vrem să evităm orice provocare. Trebuie să fie singur în mijlocul pieţei, altfel poliţia, sub pretextul unei reuniuni, va dispersa pe toată lumea„, a declarat Asma, o tânără care încearcă să mențină mulțimea la distanță.

Obiectivul bărbatului este să stea acolo timp de o lună, alternând 24 de ore de imobilitate cu trei ore de odihnă. Când el se va odihni, va fi înlocuit de unul dintre prietenii săi.

Acțiunea sa a început să se multiplice. Un grup de tineri s-au așezat în aceeași poziție și privesc portetrul lui Atatürk.

Puțin mai târziu, poliția a intrat în piață și a arestat zece tineri manifestanți, în timp ce bărbatul a putut să plece, fiind protejat de prieteni.

Marți dimineață, o tânără i-a luat locul lui Erdem. S-a stabilit în Piața Taksim unde stă în picioare, citind o carte, legată la ochi cu o eșarfă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`