Un elev din localitatea Ciumești, județul Satu Mare, a descoperit un tezaur care era îngropat de 3.000 de ani, în timp ce se afla la prășit pe un câmp, potrivit Agerpres.
„Fiind un elev pasionat de istorie a reușit să constate că metalele verzui care în ultimii doi ani se agățau de sapa bunicului la prășitul grădinii reprezintă de fapt piese dintr-un tezaur ce a fost împrăștiat de utilaje agricole pe întreaga grădină. La îndrumarea profesorului de istorie, Anamaria Donca de la Liceul Teoretic Carei, a anunțat Muzeul Județean Satu Mare.
Cu ajutorul detectorului de metale echipa de arheologi a reușit să recupereze arme și unelte rămase pe câmp. Alte piese au fost recuperate din grămada de pietre de la marginea tarlalei culese, cu scopul de a nu deranja săparea culturilor„, au explicat reprezentanții Muzeului Județean Satu Mare.
După studierea obiectelor, arheologii au constatat că acesta datează din perioada 1.200 – 1.000 î.Hr.
„Armele și podoabele descoperite aparțin unui tezaur îngropat, după toate indicițle, ca ofrandă pentru zei, în perioada 1.200-1.000 i.de Hr. Descoperirile de la Ciumești au o importanță deosebită deoarece obiectele de bronz descoperite pot fi puse în legătură cu o importantă așezare preistorica datand din aceasi perioada, asezare in care a fost descoperit cel mai mare atelier metalurgic preistoric din Romania„, au mai explicat experții.