Dunărea a atins un nivel record la Budapesta. Unda de viitură va ajunge în România pe 14 iunie

Dunărea a atins un nivel record la Budapesta. Unda de viitură va ajunge în România pe 14 iunie
Viitura de pe Dunăre vine spre ţara noastră. Autorităţile se aşteaptă ca unda de viitură să ajungă în România pe data de 14 iunie. Mai întâi însă, ungurii sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe...

Viitura de pe Dunăre vine spre ţara noastră. Autorităţile se aşteaptă ca unda de viitură să ajungă în România pe data de 14 iunie. Mai întâi însă, ungurii sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma revărsării fluviului. Dunărea a atins un nivel record de 8,90 metri la Budapesta duminică, la ora 8.00, ora României, însă digurile de protecţie de pe fluviu, pe teritoriul ungar, rezistă. Pe de altă parte, un nivel maxim al apelor fluviului este aşteptat în capitala ungară astăzi spre ora 19.00, ora României şi nu luni dimineaţa, cum era prevăzut anterior, relatează AFP.

Pe data de 14 iunie, autorităţile sunt pregătite pentru a prelua unda de viitură care va intra în ţara noastră.

„Noi avem acum 8.300 de mc pe secundă de Dunăre, deci nu se impune nici măcar cod galben sau cod portocaliu. Sigur că ne pregătim pentru a prelua unda de viitură, în data de 14 iunie va intra această undă de viitură în ţară şi în acele momente vom supraveghea suplimentar digurile”, a declarat Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape şi Păduri.

Lucia Varga a precizat însă că a transmis deja prefecţilor punctele critice care trebuie monitorizate la debitele de 11 mii de metri cubi pe secundă.

„Săptămâna viitoare estimăm în jurul datei de 14 iunie debite de 10.500 mc sau 11.000, comparabile cu cele din aprilie. Avem o echipă a Apelor Române care întăreşte digul în zona Bentu, pe braţul Borcea de Jos, în jud. Ialomiţa, pt că acolo avem o eroziune şi vrem să luăm din timp măsurile care se impun pt a putea apoi săptămâna viitoare să tranzităm viitura fără probleme”, a mai spus ministrul.

De altfel, ţara vecină fost deja avertizată de Comisia Europeană ca s-ar putea confrunta cu cele mai mari inundaţii de până acum. Deja 400 de persoane, majoritatea din sate, au fost evacuate, iar 70 de comunități au fost afectate până în prezent de inundații.

Ploile abundente din ultima perioadă au afectat puternic şi alte state din Europa Centrală şi de Nord. Situaţia este critică în Cehia, Slovacia, Germania, Austria şi Elveţia.

Viitura de pe Dunăre vine spre România

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`