România va fi împărţită în 8 sau 9 regiuni, şefii consiliilor regionale vor fi desemnaţi de actualii consilieri locali şi judeţeni şi nu prin votul direct al cetăţenilor. Acesta este planul regionalizării explicat de Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, într-un interviu. Acesta a mai declarat că în cazul unor alegeri pentru consiliile regionale şi şefii acestora ar fi „foarte greu” să se ajungă la o înţelegere de „paritate” pe liste în USL, precizând însă că această situaţie nu este imposibilă.
Liviu Dragnea a precizat că banii vor fi împărţiţi judeţelor pentru dezvoltare pe două principii- unul al „solidarităţii”, iar altul pe proiecte într-un mecanism similar accesării fondurilor UE. Iar la împărtirea funcțiilor va fi foarte greu să se ajungă la o înţelegere de paritate pe liste în USL, a spus el.
„Ăsta e un subiect care nu l-am discutat încă. Este vorba de proporţionalitate, ăsta e un subiect pe care îl vom aborda cât de curând. Este foarte greu să ajungem la paritate, dar nu este imposibil”, a spus Dragnea, la Pro TV.
România va fi împărţită în 8 sau 9 regiuni. Alte instituţii care vor apărea după regionalizare vor fi prefecturile regionale. Dragnea a precizat că preşedinţii şi membrii consiliilor regionale nu vor fi aleşi prin votul cetăţenilor ci vor fi alegeri indirecte.
„Sper că spre finalul finalului anului să aibă loc alegerile la regiuni, alegeri probabil indirecte, adică să fie decât aleşii locali care votează. Deci 31 decembrie să ne prindă cu regiunile înfiinţate”, a mai spus vicepremierul.
Ministrul dezvoltării regionale a precizat că cel mai tensionat subiect va fi stabilirea capitalelor de regiune.
„Reşedinţele vor reprezenta ultimul punct, ultima decizie. Trebuie să recunosc, stabilirea fiecărei reşedinţe de regiune reprezintă cel mai tensionat lucru, a generat cea mai multă patimă”, a mai spus Dragnea.