Elena Udrea: Varianta uninominalului nu este potrivită realităților politice și sociale de astăzi, susțin revenirea la votul pe liste

Elena Udrea: Varianta uninominalului nu este potrivită realităților politice și sociale de astăzi, susțin revenirea la votul pe liste

Deputatul democrat liberal Elena Udrea consideră că sistemul de vot uninomal, în varianta propusă de PSD, nu este viabil în prezent în România și susține că singura soluție este revenirea la votul pe liste.

Udrea aminteşte, într-o postare pe blogul personal, că se numără printre politicienii care au susţinut de-a lungul timpului „în mod constant şi chiar vehement” varianta votului uninominal, fie în varianta sa de majoritar relativ (dintr-un singur tur de scrutin), fie în varianta sa de majoritar absolut (în două tururi de scrutin, soluţia propusă de Traian Băsescu la referendumul din 2007), însă apreciază că soluţia uninominalului pe care a propus-o şi susţinut-o „nu este potrivită realităţilor politice şi sociale din România de astăzi”.

Mai mult, această formă de vot poate genera probleme extrem de mari, susține Udrea, justificând că însuși mandatul său este obținut ”pe urma acestei legi electorale la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.

De asemenea, Udrea susţine că sistemul „învingătorul ia totul” poate genera probleme de reprezentare majore, putându-se ajunge în varianta în care peste 70% din votanţii unui colegiu să nu fie reprezentaţi. „Practic, un candidat cu 30% (sau chiar mai puţin) poate reprezenta toţi locuitorii dintr-un colegiu, deşi majoritatea acestora a votat altfel”, opinează ea.

„Ne putem trezi în situaţia ca un partid să aibă o majoritate consistentă în Parlament deşi a obţinut doar o minoritate de voturi. Exemplul cel mai la îndemână este situaţia din 2005 din Marea Britanie, când Partidul Laburist a fost votat de 36% dintre britanici (cu doar 4 procente mai mult decât conservatorii), dar în Camera Comunelor au avut o majoritate confortabilă de 57% (în timp ce conservatorii au obţinut doar 33% dintre mandate). Într-un asemenea sistem, se poate ajunge ca un PSD de 30%, împotriva căruia au votat 70% dintre români, să aibă o majoritate confortabilă în Parlament şi să facă absolut tot ceea ce îşi doreşte”, a mai susţinut ea.

Prin acest sistem ”se distruge, practic, posibilitatea apariției unui partid nou pe scena politică sau a viabilității unui partid de nișă”, continuă Udrea.

„Acest sistem avantajează doar partidul cel mai mare. În condiţiile unei drepte divizate, stânga ar putea defila cicluri electorale întregi fără a fi deranjată”, mai susţine Udrea.

„Concluzia: modelul de vot uninominal propus de PSD nu poate funcţiona într-o ţară ca România. El este aplicabil în ţări cu o democraţie consolidată, unde există un sistem bipartidic bine înrădăcinat (ex: Marea Britanie sau SUA), iar procentul nehotărâţilor nu este extrem de mare. Aplicat la noi, s-ar ajunge, sunt convinsă, la aberaţii încă şi mai mari decât Legislativul cu 600 de parlamentari din prezent”, notează Udrea.

Ea adaugă că opţiunea sa este de a se renunţa cu totul la uninominal, chiar şi la varianta actuală, după ce a văzut „câte probleme generează în România acest tip de vot”.

Udrea consideră că „singura soluţie reală şi viabilă este revenirea la votul pe liste de partid”. „Cu toate că acest model are la rândul său probleme despre care se poate discuta îndelung, cred că, în acest moment, este mai bun decât uninominalul. Când lucrurile se vor decanta aşa cum trebuie şi vor exista doar două poluri mari politice (unul de stânga şi altul de dreapta), care să fie stabile în timp, putem vorbi şi de eficienţa unui sistem de vot uninominal”, mai spune ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`