Autoritățile române sunt vigilente în privința inundațiilor pe Dunăre, iar din informațiile actuale nu se prognozează probleme pe sectorul românesc al fluviului, a anunțat, joi, ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga.
„Ne pregătim şi noi pentru a tranzita unda de viitură. În acest moment, însă, debitele sunt în limite normale, 7.500 de metri cubi pe secundă, o creştere de circa 200 de metri cubi pe secundă în fiecare zi. Din informaţiile pe care le avem până în acest moment, n-ar trebui să avem debite mai mari decât cele din aprilie, în jurul datei de 13-14 iunie, cam atunci este prognozată unda de viitură în România, dar trebuie să fim totuşi vigilenţi, pentru că se mai prevăd unele precipitaţii în jurul datei de 10-11 şi va depinde foarte mult debitul Dunării şi de aceste precipitaţii”, a declarat Varga pentru RFI.
Ministrul a explicat că autoritățile române sunt în legătură directă cu cele din Ungaria, singura problemă restantă fiind doar întărirea unor diguri care au nevoie de consolidare.
”Trebuie să schimbăm conceptul de amenajare a Dunării, pentru că de fiecare dată când vom avea precipitaţii, când Dunărea va veni cu debite mari din zona superioară, vom avea aceste scenarii cu un anumit risc pentru populaţie şi pentru obiectivele economice de acolo. De aceea, noi acum avem în avizare o Hotărâre de Guvern, pentru a amenaja Dunărea, astfel încât pe de o parte, să facem diguri pentru apărarea localităţilor, să întărim digurile, să le supraînălţăm, pe de altă parte, să facem acele buzunare laterale în care să putem prelua debitele mari în caz de ape mari şi de asemenea să facem şi zone umede, tot aşa, pentru a putea prelua debite în perioade de ape mari”, a mai spus Lucia Varga.
Inundaţii de amploare au lovit de câteva zile Europa Centrală, mai exact Germania, Cehia, Elveţia şi Ungaria. În această ultimă ţară, premierul Viktor Orban a decretat starea de urgenţă, din cauza nivelului ridicat al Dunării. Inundaţiile s-au soldat cu morţi, răniţi şi pagube materiale.