Banii alocați de Guvernul Japoniei pentru victimele tsunamiului din 2011, cheltuiți abuziv

Banii alocați de Guvernul Japoniei pentru victimele tsunamiului din 2011, cheltuiți abuziv
Banii alocați de guvern pentru victimele tsunamiului de acum doi ani, din Japonia, au fost cheltuiți abuziv. Potrivit presei nipone, fondurile au ajuns la persoane care n-ar fi trebuit să beneficieze de acestea. ...

Banii alocați de guvern pentru victimele tsunamiului de acum doi ani, din Japonia, au fost cheltuiți abuziv. Potrivit presei nipone, fondurile au ajuns la persoane care n-ar fi trebuit să beneficieze de acestea.

Peste 800 de milioane de euro din bugetul special creat pentru a ajuta victimele tsunamiului să-și găsească locuri de muncă au fost cheltuiți pe proiecte care nu au nicio legătură cu tragedia, inclusiv pentru promovarea unor produse precum brânzeturile și vinurile. Astfel, zeci de miliarde de yeni alocați pentru schemele de angajare au fost cheltuiți pe inițiative locale, departe de zonele afectate de tsunami, scriu jurnaliştii niponi.

Banii au fost cheltuiți pentru numărarea broaștelor țestoase marine, publicarea unui ghid al restaurantelor sau pentru o reclamă la mascota unei prefecturi locale.

Dezvăluirile privind cheltuirea irațională a fondurilor alocate au fost făcute de ziarul „Asahi Shimbun” și reprezintă un motiv de jenă pentru guvern, la câteva luni după ce s-a scris că un sfert din fondurile alocate de executiv pentru reconstrucția regiunii au fost cheltuite pe proiecte fără nicio legătură cu scopul inițial.

Ancheta publicată de ziar arată că 108,5 miliarde de yeni din cele 200 de miliarde alocare au fost cheltuite în 38 de prefecturi, în afara celor nouă care au fost afectate de dezastrul în care au murit 18.000 de oameni.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a anunţat că acuzațiile publicate de ziar vor fi investigate.

„După ce vom afla rezultatele anchetei, vom lua măsuri ferme privind reguli stricte de cheltuire a fondurilor”, le-a spus el reporterilor.

La a doua comemorare a dezastrului, peste 300.000 de oameni încă locuiau în adăposturi temporare, mulți dintre ei nereușind să-și găsească noi locuri de muncă.

Potrivit investigației publicate, 97% dintre care persoanele care au primit joburi nu erau afectate de dezastru. Dintre cei 65.000 de oameni angajați prin acest proiect, doar 2.000 erau din zona lovită de calamitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`