Comisia Europeană recomandă încheierea procedurii de deficit excesiv împotriva României

Comisia Europeană recomandă încheierea procedurii de deficit excesiv împotriva României
Foto: incont.ro

Comisia Europeană (CE) recomandă Consiliului European încheierea procedurii de deficit excesiv în cazul României, Italiei, Ungariei, Letoniei și Lituaniei, după ce a constatat reducerea deficitului bugetar sub nivelul maxim de 3% permis în UE.

CE estimează menţinerea atât a deficitului, cât şi a îndatorării publice în limita permisă în Tratatul UE, relatează Mediafax.

Recent, preşedintele Traian Băsescu anunţa că România, alături de Ungaria, ar putea fi ţările care vor scăpa de procedura deficitului excesiv. Acest fapt va consolida imaginea României pe piețele externe financiare, lucru care va permite statului noi împrumuturi pentru investiții la dobânzi rezonabile.

România a înregistrat un deficit bugetar de 2,9% anul trecut, după standardele UE.

Comisia Europeană estimează o reducere la 2,6% pentru anul în curs şi la 2,4% pentru 2014.

Procedura de deficit excesiv poate conduce la sancţiuni financiare în cazul statelor din zona euro, în timp ce ţările non-euro pot fi pedepsite prin blocarea accesului la fonduri UE.

Ministerul Finanţelor Publice a informat la începutul anului că Ecofin ar putea adopta în mai-iunie decizia finală de abrogare a deficitului excesiv, după confirmarea datelor privind execuţia bugetară şi în funcţie de o analiză privind posibilitatea ca România să aibă o tendinţă clară pe termen mediu de a menţine deficitul sub limita de 3% din PIB.

CE se aşteaptă ca deficitul bugetar al României să rămână sub 3% în perioada prognozată, 2013-2014, după ce România a reuşit să ajungă la 2,9% anul trecut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`