Problemele din sistemul sanitar apar din nou în prim plan. Firma care a făcut studiile de fezabilitate pentru reabilitarea a 15 spitale judeţene de urgenţă a cerut blocarea conturilor Ministerului Sănătăţii pentru o datorie de peste 4,3 milioane de euro, neaachitată din 2008.
Ministerul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a confirmat, marţi dimineaţa, că un cont al instituţiei este blocat la ora actuală.
”Nu conturile ministerului sunt blocate. Un singur cont, cel de la BCR, în rest, toate conturile prin care se derulează banii ministerului sunt la Trezoreria statului, care nu se poate bloca. Corect, asta trebuie să spunem: un singur cont al ministerului este blocat de executorul judecătoresc pentru o sentinţă pusă în executare, pentru că din 2009-2010 nu s-au făcut plăţile aferente unui contract”, a declarat Nicolăescu.
Potrivit acestuia, din acel cont se făceau plăţi comerciale obişnuite, curente, potrivit unui comunicat al Ministerului.
„Şi acel cont se alimentează din Trezorerie numai când avem astfel de operaţiuni de efectuat. În acest moment, din câte ştiu eu, sunt câţiva lei în acel cont, deci nu este un pericol, să spunem pentru fondurile Sănătăţii”, a mai declarat acesta.
Decizia ministrului Eugen Nicolăescu, în precedentul mandat, de a reabilita 15 spitale judeţene a dus în cele din urmă la blocarea conturilor Ministerului Sănătăţii.
Firma Vamed Engineering GmbH & CO Viena a apelat la instanţă în 2010, în încercarea de a recupera suma de 8,1 milioane de lei, datorată din 2008, când funcţia de ministru era ocupată, ca şi în prezent, tot de Eugen Nicolăescu.
La această sumă se adaugă şi penalităţi pentru neplată în valoare de aproximativ 6 milioane de lei, dar şi 4,3 milioane de lei, „reprezentând penalităţi de 0,1%, calculate conform procesului verbal de calcul al penalităţilor din data de 11 martie 2013”.
Pe 16 mai 2013, executorii judecătoreşti au trimis o adresă BCR prin care cer acesteia poprire pe conturile Ministerului Sănătăţii.
Pe lângă aceste sume, Ministerul Sănătăţii mai are de plătit 38.000 de lei drept cheltuieli de judecată, dar şi 234.500 de lei, reprezentând cheltuieli de executare, informează Adevărul.
Procesul împotriva Ministerului Sănătăţii a fost câştigat atât la judecătorie, cât şi la Tribunalul Bucureşti, după apelul declarat de minister.
Ulterior, Judecătoria Sectorului 3 a încuviinţat executarea silită de către firma austriacă Vamed Engineering GmbH & CO.
După ce executorii judecătoreşti au pus poprire pe conturi, Ministerul Sănătăţii nu va putea face nicio plată până la stingerea datoriei către firma Vamed Engineering GmbH & CO, asta însemnând că nici salariile celor care lucrează în sănătate şi sunt plătiţi de la bugetul ministerului nu vor fi plătite, dar nici plata altor contracte, servicii sau utilităţi nu vor putea fi efectuate.