Datoria Greciei a scăzut cu doar 1 miliard de euro, după 3 ani de austeritate şi tăierea a 100 de miliarde de euro

Datoria Greciei a scăzut cu doar 1 miliard de euro, după 3 ani de austeritate şi tăierea a 100 de miliarde de euro
Foto: cbsnews.com

Datoria Greciei a scăzut cu mai puţin de 1 miliard euro în ultimii trei ani de austeritate, de la 310,3 miliarde euro în martie 2010 la 309,36 miliarde de euro în martie anul acesta.

În această perioadă statul elen a beneficiat şi de ştergerea unor obligaţii financiare de peste 100 de miliarde de euro prin impunerea de pierderi mari investitorilor din sectorul privat care deţineau obligaţiuni ale statului.

De asemenea, guvernul a derulat în decembrie o campanie de răscumpărare de obligaţiuni proprii la preţuri mult sub valoara nominală, folosind bani împrumutaţi de la fondul de urgenţă al zonei euro.

Răscumpărarea de obligaţiuni a ajutat statul să economisească circa 20 miliarde de euro în privinţa administrării datoriei.

Datoria Greciei a atins un nivel record de 367,9 miliarde de euro în decembrie 2011, potrivit AFP.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, fondul de urgenţă al zonei euro şi FMI au acordat Greciei împrumuturi de 205,1 miliarde de euro, prin două pachete diferite de sprijin financiar.

Până la sfârşitul anului 2020, Grecia s-a angajat să achite în contul datoriei 82 miliarde de euro. Ulterior, guvernul trebuie să plătească anual între 4 şi 8 miliarde de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`