Profit de 1,33 miliarde de lei pentru OMV Petrom, în primele trei luni ale anului

Profit de 1,33 miliarde de lei pentru OMV Petrom, în primele trei luni ale anului

OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 1,332 miliarde de lei, în scădere cu 4% faţă de nivelul raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat marţi compania.

Profitul net CCA atribuibil acționarilor excluzând elementele speciale a crescut cu 5%, la 1,32 miliarde lei, şi că EBIT CCA fără elementele speciale, de 1,57 miliarde lei, a scăzut cu 4%, influenţat de campaniile seismice intensive din Marea Neagră, informează un comunicat transmis de Petrom.

Gradul de îndatorare a continuat să se îmbunătăţească, la 4% la finele perioadei de raportare, iar producţia zilnică a fost stabilă, cu activităţi de explorare intensificate, atât offshore, cât şi onshore.

În schimb, activitatea de energie a avut o contribuţie pozitivă în rezultatele Petrom. Marjele de rafinare s-au îmbunătăţit, dar volumele vânzărilor din marketing se află încă sub presiune, conform sursei citate.

„În primul trimestru din 2013 am continuat să avem o performanţă financiară şi operaţională buna, ce reflecta un nivel în continuare ridicat al preţului ţiţeiului şi un mediu macroeconomic local relativ stabil. În E&P, am reuşit sa menţinem producţia de hidrocarburi stabilă şi am intensificat activităţile de explorare. Offshore, suntem aproape de finalizarea celui mai mare program seismic din Marea Neagră. Onshore, am semnat un parteneriat cu Repsol pentru a explora împreuna zone de mare adâncime din România. Performanţa G&E reflectă contribuţia crescută a unităţilor producătoare de electricitate, dar şi mediul de piaţă mai dificil, caracterizat prin cerere de piaţă modesta şi preţuri scăzute la electricitate. În R&M, marjele de rafinare s-au îmbunătăţit şi observam semne de revenire in activitatea de retail din România”, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Compania mai notează că EBIT-ul excluzand elementele speciale a crescut cu 7%, comparativ cu nivelul T4/12, fiind determinat in special de costurile de productie mai scazute, precum si de preturile mai mari realizate la titei si gaze.
Rezultatul din T4/12 a reflectat efectul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului de 84 mil lei. EBITul raportat a crescut cu 11%, T1/13 nefiind afectat de elemente speciale.

Productia zilnica de titei si gaze in T1/13 a fost stabila in Romania si la nivel de Grup, productia ridicata de titei compensand scaderea productiei de gaze din Romania, se mai arată în comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`