Cei trei candidați propuși la șefia Parchetului General, audiați la CSM: Nițu nu a reușit să răspundă întrebărilor (VIDEO)

Cei trei candidați propuși la șefia Parchetului General, audiați la CSM: Nițu nu a reușit să răspundă întrebărilor (VIDEO)
Foto: luju.ro

Cei trei candidați pentru funcția de șef al Pacrhetului General au mers, miercuri, la sediul Consiliului Superior al Mgasitraturii (CSM) pentru a fi audiați. Interviurile nu au fost lipsite de bâlbe, Tiberiu Nițu, nereușind să răspundă clar întrebărilor puse de membrii comisiei.

Primul care a fost audiat a fost Tiberiu Nițu, propus de Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiției, pentru postul de procuror-șef al Parchetului.

Nițu a vorbit despre mai multe vulnerabilități ale ministerului public.

Obiectivul principal în această zonă trebuie să fie identificate pentru ca resursele umane să fie eficient repartizate în sistemul Ministerului public. Și volumul de muncă să căutăm să fie unul rezonabil și echilibrat pe fiecare palier de activitate. Ne dorim o tehnologie avansată”, a declarat Nițu.

În fața CSM s-a prezentat și Bogdan Licu, candidat la funcția de procuror general Adjunct.

Cred că vor fii (n.r. membrii comisiei) severi și exigenți pentru că așa trebuie să fie”, a afirmat Licu când a sosit la audieri.

La intrarea în sediul CSM, Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, s-a arătat încrezător ca toti candidatii vor primi aviz pozitiv.

Pe de altă parte, Tiberiu Nițu s-a încurcat atunci când a trebuit să explice exact conceptele de eficacitate şi eficienţă. Şi nu a fost singura întrebare la care Tiberiu Niţu nu a ştiu să răspundă. Întrebat despre diferența dintre eficacitate și eficiență, Nițu a răspuns: ”Nici în limbajul uzual dar nici literar sunt zone în care cele două concepte se unesc și se diferențiază în același timp eficiența reprezintă capacitatea unui sistem de a rezolva problemele pe care le are iar eficacitate presupune și asta dar și a le rezolva conform obiectivelor pe care ți le-ai atins. Noțiunea nu e foarte clar delimitatată”.

Cât despre impactul pe care l-ar putea avea restructurarea parchetelor, Niţu pare a se confrunta cu mai multe lacune.

Nu am făcut o evaluare personal a implicațiilor dispozițiilor din art. 6”, a fost răspunsul candidatului.  

Două articole din legea 304 de organizare judiciară care sunt modificate și încă un act normativ care este abrogat expres. Știi la ce se referă asta?”, a fost întrebat de membrii comisiei Tiberiu Nițu.

Voi aprofunda problema asta. (…) Procurorii din cadrul secțiilor maritime și fluviale de la parchetele respective vor continua să-și defășoare activitatea în parchetele de pe lângă instanțele unde funcționează. Cred că n-am înțeles bine întrebarea, mă scuzați”, a spus acesta.

Când în sfârşit pare să fi înţeles întrebarea, Tiberiu Niţu a oferit tot o explicație ambiguă.

Ca posibil șef al Ministerului Public, care sunt pașii odată ce aveți niște dispoziții normative din care se deduce că acele secții trebuie desființate?”, a mai fost întrebat candidatul.

Vedem împreună cum vom putea rezolva această problemă așa cum ați spus-o și dumneavoastră”, a răspuns Nițu.

Nici subiectul parchetelor militare nu l-a prins pe Niţu mai pregătit.

Aș vrea să fie identificate acele soluții prin care experiența procurorului să anu fie pierdută”.

Cu toate acestea, Tiberiu Nițu a declarat la ieșirea de la audiere, că în opinia sa, s-a descurcat bine.

Au început audierile pentru șefia Parchetelor la CSM

Embed:

 

Tiberiu Nițu, bâlbe la audierile CSM

Embed:
Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră