Andrei Chiliman: Realegerea lui Crin Antonescu în fruntea PNL, aranjată la Congres. Mulți au votat împotrivă

Andrei Chiliman: Realegerea lui Crin Antonescu în fruntea PNL, aranjată la Congres. Mulți au votat împotrivă
Foto: evz.ro

Primarul Sectorului 1 din București, Andrei Chiliman, susține că realegerea lui Crin Antonescu în fruntea Partidului Național Liberal a fost „aranjată”, precizând că la Congresul din luna februarie mulți liberali au votat împotrivă, însă rezultatul a fost măsluit.

„Are o largă susţinere în rândul celor care au venit la Congres. Eu văd ce se întâmplă astăzi în partid şi ştiu că şi la Congres au fost foarte mulţi oameni care au votat împotrivă, chiar dacă lucrul acesta nu a ajuns în public, fiindcă lucrurile au fost aranjate ca pe vremuri la Congresul PCR pentru rezultate de 99,9%”, a declarat Chiliman într-un interviu pentru România Liberă, refuzând însă să ofere amănunte.

Întrebat la ce se așteaptă din partea liderului PNL ca urmare a lansării Iniţiativei România Liberală, primarul a răspuns: „M-am delimitat de Crin Antonescu pentru că a împins partidul în afara traseului occidental pe care l-a parcurs începând de la formarea sa în 1875. Desfiinţarea unor instituţii ale statului de drept este incompatibilă cu ­politicile liberale. Iniţial am cerut expli­caţii în interiorul partidului, dar nu am primit. Astă-vară am tras deci un semnal de alarmă, care este valabil pentru PNL şi astăzi”.

Totodată, edilul a vorbit și despre documentul ajuns în presă, conform căruia USL plănuia desființarea CCR, ANI, dar și DNA. Documentul era semnat de Victor Ponta, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin.

„Crin Antonescu nu a spus niciodată că a fost o eroare ­semnarea documentului care prevedea clar desfiinţarea Curţii Constituţionale, a Agen­ţiei Naţionale de Integritate, a Departamentului  Naţional Anticorupţie. Antonescu nu a spus absolut nimic, iar pentru mine tăcerea lui şi a restului conducerii a fost un răspuns”, a mai spus Andrei Chiliman.

Întrebat dacă ar fi luat în calcul o reconciliere în cazul în care Antonescu ar fi recunoscut acel gest, liberalul a spus că nu este vorba despre o împăcare, ci de viziuni diferite în ceea ce privește statul de drept în România.

„Nu e vorba despre o re­conciliere, ci despre poziţia mea net diferită în ceea ce priveşte statul de drept din România, obiectiv asumat de statutul partidului şi de PNL pe tot par­cursul istoriei sale. Eu am fost tratat atunci de trădător, dar alţii au fost cei care au trădat valorile şi principiile PNL. Eu cred că cei care au acceptat şi semnat astfel de documente au trădat valorile PNL. Eu nu am avut nici un fel de înţelegere cu Crin Antonescu, pentru că el nu ar trebui să se identifice cu partidul, precum Ludovic al XIV-lea cu statul. Aşa că eu nu mă raportez la Antonescu, ci la PNL. Chiar deranjând, consider că anumite lucruri trebuie spuse”, a mai spus Chiliman.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`