În momentul în care mai multe țări, între care Marea Britanie și Germania, și-au exprimat îngrijorarea față de sosirea în masă a unor muncitori români sau bulgari pe teritoriul lor, Comisia Europeană a prezentat un plan care privește facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în uniunea Europeană, informează Mediafax.
„Libera circulaţie a muncitorilor este un principiu fundamental al pieţei unice a Uniunii Europene. În timp ce unele state membre prezintă o rată a şomajului mult mai ridicată decât altele, este cu atât mai important să îi ajutăm pe cei care vor să lucreze într-o altă ţară a Uniunii. De mobilitatea forţei de muncă profită atât economiile statelor membre, cât şi muncitorii. Această propunere le va permite lucrătorilor să depăşească obstacolele în exercitarea unei activităţi profesionale într-o altă ţară a Uniunii„, a precizat Laszlo Andor, comisarul UE pentru Afaceri Sociale.
În timp ce mai multe țări doresc modificarea legii europene privind drepturile cetățenilor europeni de a munci într-un alt stat decât al lor, Bruxelles-ul încearcă o îmbunătățire a acestei legislații.
Miniștrii de Interne ai Germaniei, Austriei, Marii Britanii și Olandei au solicitat o interdicție de intrare a anumitor cetățeni ai Uniunii, care beneficiază de libertate de circulație, dacă au comis o fraudă cu ajutoare sociale.
„Acest tip de imigraţie reprezintă un cost suplimentar considerabil pentru societăţile-gazdă (…) şi un număr semnificativ de nou-veniţi primesc asistenţă socială din partea ţărilor gazdă, foarte adesea fără să aibă în realitate dreptul, punând în pericol sistemul social al ţării respective„, au spus cei patru miniștri.
Deși nu au făcut nicio nominalizare, aceștia se refereau la cetățenii din Ungraia, Bulgaia și România, care au cei mai mulți imigranți europeni în țările Europei de Vest.
În prezent, 3% din mâna de lucru a UE, adică 9,5 milioane de persoane, trăieşte şi lucrează într-un alt stat membru.