Papa Francisc ar putea deschide arhivele Vaticanului: Pontificatul Papei Pius trebuie investigat în profunzime

Papa Francisc ar putea deschide arhivele Vaticanului: Pontificatul Papei Pius trebuie investigat în profunzime
Suspiciunile legate de rolul pe care l-a jucat Papa Pius în regimurilor fasciste din Italia și Germania între 1930 și 1940 s-ar putea clarifica odată cu deschiderea arhivelor Vaticanului de către Papa Francisc,...

Suspiciunile legate de rolul pe care l-a jucat Papa Pius în regimurilor fasciste din Italia și Germania între 1930 și 1940 s-ar putea clarifica odată cu deschiderea arhivelor Vaticanului de către Papa Francisc, scrie The Telegraph.

Rabinul argentinian Abraham Skorka a anunțat în timpul unui interviu că l-a convins pe Papa Francisc să ofere acces la documentele care ar putea elimina orice suspiciune legată de pontificatul lui Pius.

Potrivit rabinului, Papa Francisc a spus că pontificatul lui Pius trebuie ”investigat în profunzime”, cu toate că este un subiect foarte delicat.

Este o problemă extrem de delicată, dar spune (n.r. Papa Francisc) că trebuie investigată în profunzime. Nu am nicio îndoială că va deschide arhivele”, a declarat Skorka.

Papa Pius a fost acuzat că ar fi colaborat cu regimurile fasciste din Italia și Germania. Mai mult, acestuia i s-a reproșat că ar fi păstrat tăcerea asupra Holocaustului, la acea vreme fiind restricționat accesul studenților la arhivele Vaticanului.

Pontiful mai este acuzat că, în anii 1930, a contribuit la exodul a aproximativ 200.000 de everi din Germania, acesta trimițând arhiepiscopilor din toată lumea scrisori în care îi ruga să ajute la obținerea vizelor pentru catolicii ne-arieni și pentru evreii convertiți la creștinism pentru ca aceștia să părăsească Germania.

Papa Francisc este cunosct, în schimb, ca fiind un adversar ferm al antisemitismului și a altor forme de fanatism.

Nu este genul de persoană care să fie pasivă în contextul funcției pe care o deține acum. Nu este genul de om care stă liniștit atunci când știe că sunt lucruri care trebuie făcute”, a spus rabinul Skorka, referindu-se la noul Pontif.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`