CSM sesizează CC cu privire la conflictul între autoritatea judecătorească şi Guvern privind numirile la CEDO

CSM sesizează CC cu privire la conflictul între autoritatea judecătorească şi Guvern privind numirile la CEDO

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională cu soluţionarea unui conflict de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„S-a apreciat că, prin schimbarea de către Guvernul României a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, s-a adus atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, în condiţiile în care a fost vidată de substanţă o atribuţie fundamentală a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa – prevăzută de art. 133 alin. 1 din Constituţia României – de garant al independenţei justiţie”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de CSM.

Totodată, Consiliul transmite că s-a considerat că modificarea acestui mecanism prin  Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, încălcă dispoziţiile art. 115 alin.6 din Constituţia României – astfel cum au fost constant interpretate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale – conform cărora ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică

La rândul său, premierul Victor Ponta l-a rugat pe Avocatul Poporului să sesizeze CCR în această privinţă, iar magistraţii Curţii Supreme vor decide cum este corect să se facă numirea. Guvernul a adoptat la sfârşitul lunii trecute o ordonanţă prin care stabileşte înfiinţarea unei comisii inter-instituţionale care să gestioneze procesul de selecţie a judecătorului trimis la CEDO. Din comisia ar urma să facă parte, printre alţii, ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, dar şi Avocatul Poporului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`