Guvernul României: CSM nu are competența de a numi sau delega un magistrat la PÎCCJ

Guvernul României: CSM nu are competența de a numi sau delega un magistrat la PÎCCJ

Guvernul României a transmis, miercuri, că CSM  nu are nici competenţa de numire şi nici de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Executivul a făcut mai multe precizări, miercuri, legate de numirea în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Guvernul  menționează că pentru numirea în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ trebuie respectate trei etape procedurale, mai exact propunerea ministrului Justiţiei, avizul Consiliului Superior al Magistraturii și numirea prin decret al Preşedintelui României.

Legea nr.303/2004 prevede în mod expres că ocuparea temporară a funcţiilor de conducere din cadrul parchetelor (inclusiv cea de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) se dispune, prin delegare, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni, informează Guvernul.

Detaşarea se dispune de către CSM, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică, la solicitarea acestor instituţii, se mai precizează în comunicat.

Funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ se poate face prin numire de către președintele României și prin delegare de către procurorul general.

Aşadar, CSM  nu are nici competenţa de numire şi nici de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, informează Guvernul.

Prin urmare, Guvernul explică faptul că CSM nu-l putea numi pe Daniel Morar în funcția de procuror general.

Ceea ce intră în competenţa Consiliului Superior al Magistraturii este detaşarea în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei. Subsecvent detaşării, ocuparea funcţiei de prim-adjunct presupune respectarea procedurii de numire sau, dacă este cazul, a procedurii de delegare, prevăzute de lege pentru această funcţie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`