Ministerul de Finanțe a decis că nu poate reduce TVA la pâine, deoarece acest lucru ar genera un impact bugetar negativ semnificativ.
„Deşi poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate”, se arată într-un document al ministerului, citat de Mediafax.
Identificarea altor surse de venit care să compenseze sumele neîncasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesară pentru a menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale, relevă un document redactat săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor.
„În aceste condiţii, considerăm că măsura de reducere a cotei de TVA aplicabilă livrărilor de pâine la această dată nu poate fi implementată decât în situaţia identificării unei alte surse de venit care să compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Având în vedere impactul semnificativ negativ rezultat în urma analizei, coroborat cu constrângerile bugetare şi acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, în prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensării sumelor neîncasate ca urmare a reducerii cotei de TVA”, se arată în documentul ministerului.
Ministerul Finanţelor mai arată că această problemă rămâne în atenţie „în viitor”.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, în luna februarie, că măsura reducerii TVA la 9% pentru pâine este un angajament politic care ar putea fi aplicat în 2013, în condiţia în care efortul bugetar pe 6 luni este de 100 de milioane de lei.
„TVA de 9% este un angajament politic pe care sunt convins că putem să-l aplicăm, chiar în anul 2013, eu voi milita în permanenţă pentru proiectul pilot pe care l-am anunţat de a avea TVA la produsul acesta – pâine – de 9%. Din punctul meu de vedere cred că trebuie să avem 9% pe tot lanţul de producţie, deci mă refer la cereale, la făină şi la pâine. În felul acesta putem să combatem foarte mult din evaziunea fiscală”, a spus Constantin.
Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la pâine – un angajament politic al Guvernului USL – de la 24% la 9%, şi impactul bugetar aferent, iar din analiză a rezultat că o astfel de măsură ar genera un impact bugetar negativ în trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 şi 742,1 milioane lei în 2016.