Victor Ponta: Eu am văzut scrisoarea celor 4 state UE ca o reacție la ce s-a întâmplat în Ungaria

Victor Ponta: Eu am văzut scrisoarea celor 4 state UE ca o reacție la ce s-a întâmplat în Ungaria

Primul ministru Victor Ponta a declarat, marți, că aprobă inițiativa Germaniei, Finlandei, Danemarcei și a Olandei, care au trimis o scrisoare comună preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care solicită crearea unui mecanism menit să protejeze valorile Uniunii Europene.

Scrisoarea semnată de cele 4 state cere CE măsuri pentru a putea reacționa promt și eficient pentru a asigura respectarea principiilor fundamentale ale UE, precum democrația, drepturile omului și statul de drept în rândul statelor membre.

În plus, documentul ar viza și opțiune de a tăia fondurile UE în cazul statelor care încalcă aceste principii. Scrisoarea nu nominalizează state, ci doar face referire la principiile a căror încălcare provoacă îngrijorarea Germaniei, Finlandei, Danemarcei și Olandei.

„Eu am văzut scrisoarea celor 4 ca o reacție la ce s-a întâmplat în Ungaria. Nu vreau să fim bagați în aceeași oală cu Ungaria. Eu sper că se va materializa acest demers, dar nu sunt foarte optimist. Mi-e greu să văd consens pe plan european, dar dacă se va realiza mă bucur”, a mai spus Ponta, într-un interviu pentru Adevărul.

Întrebat dacă ar fi de acord cu încă o suspendare a lui Traian Băsescu, Ponta a spus: „În momentul în care am fost de acord să semnez acordul de cooperare, înseamnă că am realizat că mai pot să trăiesc un an și jumătate cu președintele Băsescu. Prețul pentru România e atât de mare, că nu ni l-am putea permite.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare