Magistrații Tribunalului București au decis luni ca fostul premier al României Adrian Năstase să fie eliberat din închisoare, după ce a executat aproximativ o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare, în dosarul Trofeul Calității.
În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen. Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care scriu în motivarea recursului că Adrian Năstase, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite.
Adrian Năstase a aşteptat pronunţarea magistraţilor Tribunalului Bucureşti după gratii, la penitenciarul Jilava, acolo unde a fost transportat imediat după încheierea ședinței de judecată.
Vezi AICI prima reacţie a lui Adrian Năstase, privind eliberarea sa
Eliberarea lui Adrian Năstase vine după o şedinţă extrem de tensionată la Tribunalul Bucureşti. Procurorii l-au acuzat pe Năstase că se crede deţinut politic şi au cerut anularea a 235 de pagini noi din dosar, avocaţii acestuia i-au acuzat pe procurori de discriminare şi de faptul că nu ştiu limba română, întrucât au scris cu dezacorduri în motivarea recursului. Fostul premier al României şi-a susţinut pledoaria finală în faţa magistraţilor şi a declarat că este nevinovat.
În discursul final pe care l-a ţinut în faţa judecătorilor, Adrian Năstase a declarat că justiţia nu este o valoare, ci dreptatea. În plus, fostul premier a adăugat că i se pare foarte interesant că articolele de pe blogul personal au devenit probe indirecte şi şi-a susţinut, din nou, nevinovăţia.
„Mi s-a spus că sunt deţinut politic. Vă întreb retoric: Cum poate fi considerat acest proces? Teama e că rămân doar doi miniştri încarceraţi şi ne facem de ruşinea Europei. Eu nu am recunoscut pentru că nu am primit banii. Sunt nevinovat!”, le-a spus Năstase celor 3 judecători care judecă recursul.
Un recurs plin de scandal, de altfel. Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a declarat în faţa magistraţilor că lipsesc pasaje importante din dosarul lui Adrian Năstase şi că se opune depunerii mai multor seturi de înscrisuri în acest dosar pentru că 235 de pagini au fost depuse de un avocat care nu are calitate în cauză, respectiv de Carmen Paştin. Pe de altă parte, fostul premier a declarat că aceste pasaje sunt confidenţiale.
Adrian Năstase a vorbit şi despre viaţa din penitenciar, unde a spus că a văzut multe lucruri, a vorbit despre Constituţie, unire şi poate, spune fostul premier, sunt înregistrări care să dovedească acest lucru.
„Trebuie să fiu un exemplu? Merge ţara mai bine de când nu mai sunt eu prim-ministru?”, s-a întrebat Năstase în sala de judecată.
Recursul a început cu o întârzie de mai bine de două ore, după ce procurorul a spus că nu a găsit la dosar documentele care detaliază activităţile pentru care Năstase a fost recompensat în penitenciar. Solicitarea i-a nemulţumit pe avocaţii apărării care îi acuză Direcţia Naţională Anticorupţie de tergiversare.
Președintele PSD, Victor Ponta a declarat luni, la sfârşitul şedinţei BPN a PSD, că numai după o discuţie personală cu fostul premier Adrian Năstase se va putea pronunţa în legătură cu revenirea acestuia în partid şi funcţia pe care o va ocupa în PSD. (Detalii AICI)