Românii ortodocşi au intrat de luni în Postul Paştelui. Considerat drept cel mai lung şi mai aspru post din an, Lăsatul Secului a fost sărbătorit în anumite zone ale ţării aşa cum se cuvine. În judeţele Gorj şi Sibiu, evenimentul a fost marcat prin hore şi focuri.
Conform tradiţiei, fumul împrăştiat de acestea afumă carnea, ouăle sau alte alimente interzise în Postul Paştelui şi alungă totodată spiritele rele.
Gorjenii au sărbătorit ziua dinaintea intrării în Postul Paștelui trecând prin foc. Tradiţia spune că cine va sări prin foc de Lăsatul Secului va fi ferit de boli.
Şi cum urmează 40 de zile de post, gorjenii au petrecut cu mâncare bună şi băutură din belşug, iar la final au încins mai multe hore.
Flăcări uriaşe au luminat şi dealurile comunei Veștem din judeţul Sibiu. De Lăsatul Secului, aici se aprind roţi din cauciuc şi rotocoale din paie.
Şi în câteva sate din Bărăgan se mai păstrează un obicei vechi de sute de ani, Uralia. Copiii şi tinerii se strâng în jurul focurilor şi strigă numele celor care fie au rămas necăsătoriţi, fie şi-au întemeiat târziu o familie.
Femeile mai aduc celor strânşi în jurul focului gogoşi şi ouă fierte pentru ca în acest an să aibă parte de pui mulţi, dar şi pentru ca postul să pară cât mai uşor.