Proiectul de amnistiere a corupților, pentru a doua oară în dezbatere la Parlament

Proiectul de amnistiere a corupților, pentru a doua oară în dezbatere la Parlament
Foto: qmagazine.ro

Parlamentul pune la cale graţierea corupţilor. Deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun susţin în continuare proiectul de lege scandalos, pe care au mai încercat să-l pună pe agenda Parlamentului şi în toamnă. Proiectul de lege care priveşte amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, de care ar urma să se bucure aproape toţi demnitarii şi oamenii de afaceri condamnaţi în acte de mare corupţie, se află pentru a două oară în Parlament, cu şanse mari de a fi adoptat.

Deputaţii  Nicolae Păun, de la Partida Romilor  şi Mădălin Voicu, de la PSD, sunt iniţiatorii unui proiect de lege ce prevede amnistierea infractiunilor pedepsite cu maxim 4 ani. În cazul graţierii, proiectul precizează  faptul că sunt iertate în întregime numai pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă. Beneficiari sunt însă şi cei care au de executat pedepse mai mari de 6 ani. Pedepsele cu închisoarea cuprinse între 6 şi 8 ani se graţiază cu o treime, iar pedepsele cu închisoarea între 8 şi 10 ani  cu o cincime.

Prima încercare de a trece acest proiect de lege prin Parlament a eşuat în toamna anului trecut, pentru că sesiunea legislativă s-a încheiat în timp ce proiectul se afla în circuitul legislativ. Inițiatorii, Mădălin Voicu și Nicolae Păun nu s-au dat însă bătuți și au repus legea spre dezbatere.

„Faţă de multe persoane care se află în penitenciar şi care, în mare parte, şi-au ispăşit pedeapsa, trebuie să dăm dovadă de puţină clemenţă. În România este nevoie de o lege care să ia în discuţie graţierea, parţială în anumite cazuri, şi amnistia. Aceste proiecte de lege sunt aşteptate de foarte multă lum”,  a explicat deputatul Nicolae Păun, potrivit Adevărul.

În cazul în care proiectul iniţiat de  deputaţii Voicu şi Păun va fi adoptat în forma propusă multe personaje importante care au serioase probleme cu legea vor avea de câştigat. Astfel de graţiere totală s-ar putea bucura Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş.

De asemenea de o graţiere parţială ar putea beneficia şi Corneliu Iacobov, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru corupţie. Alte personalități care s-ar putea bucura de această initiațivă se mai află liderul PC Dan Voiculescu, fostul senator PSD Cătălin Voicu sau fostul ministru de justiție Tudor Chiuariu.

Grațiere totală:

Adrian Năstase – 2 ani cu executare pentru corupţie în „Trofeul Calităţii”, definitiv, şi 3 ani cu suspendare pentru şantaj în „Dosarul Zambaccian”, în recurs

Sorin Ovidiu Vântu – 1 an cu executare pentru şantaj

Irina Jianu, Bogdan Popovici, Marina Popovici, Diana Gasparovici, Cristian Vasile în „Trofeul Calităţii” – între 5 şi 6 ani cu executare.

 Ioan Avram Mureşan în Dosarul „Caltaboşul” – 3 ani cu executare

 Decebal Traian Remeş în dosarul „Caltaboşul” – 3 ani cu executare

Graţiere parţială:

Corneliu Iacobov în dosarul „Rafo” – 7 ani cu executare pentru corupţie.

Ioan Avram Mureşan în dosarul „Sunoil” – 7 ani cu executare pentru corupţie

Potenţiali beneficiari ai graţierii:

Dan Voiculescu – judecat pe fond în dosarul „Institutul de Cercetări Alimentare”.

Cătălin Voicu – 5 ani cu executare pentru corupţie, aflat în recurs.

Florin Costiniu, fost judecător – 4 ani cu suspendare în dosarul „Voicu”, în recurs.

Zsolt Nagy în dosarul „Poşta” – 3,5 ani cu suspendare, în recurs.

Tudor Chiuariu în dosarul „Poşta” – achitat, în recurs.

Inculpaţii din dosarul „Transferurilor” – între 3 ani cu suspendare şi 8 ani cu executare, în recurs.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:45 - Care sunt românii care primesc salarii mai mari cu peste 23%, după ce Guvernul a majorat salariului minim pe economie
13:44 - Noi controverse îl vizează pe Călin Georgescu. Acesta a plagiat-o pe regina elfă Galadriel din „Stăpânul Inelelor”, într-un videoclip în care vorbește despre cum s-a schimbat lumea
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)