Ministrul ungar de Externe: Reanexarea Transilvaniei la Ungaria este o prostie absolută și desăvârșită

Ministrul ungar de Externe: Reanexarea Transilvaniei la Ungaria este o prostie absolută și desăvârșită
Ministrul de Externe ungar, Janos Martonyi, este de părere relațiile bilaterale cu România trec printr-o perioadă mai puțin „ușoară”, iar singura soluție în rezolvarea conflictelor este dialogul. Oficialul...

Ministrul de Externe ungar, Janos Martonyi, este de părere relațiile bilaterale cu România trec printr-o perioadă mai puțin „ușoară”, iar singura soluție în rezolvarea conflictelor este dialogul. Oficialul ungar și-a exprimat părerea și în legătură cu o eventuală anexare a Transilvaniei la Ungaria, lucru pe care l-a definit „o prostie absolută și desăvârșită”.

Încerc să fiu foarte politicos. A reanexa Transilvania la Ungaria este o prostie absolută şi desăvârşită. Nici nu ar trebui să răspund la asta. Dar vorbind serios despre autonomie. Există diverse forme de autonomie. Am vorbit deja de cea culturală, pe care o recunoaştem. Nu spun că o oferim, ci că o recunoaştem. Este o discuţie mai veche despre drepturile colective. Deci recunoaştem autonomia culturală ca dreptul minorităţilor noastre. Sunt multe alte forme de autonomie în Europa, inclusiv diferite nivele ale autonomiei teritoriale. Putem s-o numim decentralizare sau în multe alte feluri, dar ideea centrală este ca o comunitate să aibă posibilitatea, dreptul de a gestiona chestiunile care îi privesc, cel puţin într-un teritoriu dat”, a spus Janos Martonyi.

Ministrul ungar amintește de numeroasele controverse între România și Ungaria, dar explică faptul că acestea nu pot fi rezolvate decât prin dialog.

Cred că în ceea ce priveşte controversele, avem nevoie de dialog. Scopul dialogului este să creştem gradul de încredere. Aşa că, chiar dacă vorbim despre aşa numitul steag secuiesc, ori despre folosirea limbii native, sau despre studiile la universitate, sau restituirea proprietăţilor bisericii, sau oricare ar fi subiectul, nu întotdeauna avem aceleaşi abordări, sau aceeaşi viziune. Trebuie să continuăm dialogul. Şi acesta este de fapt şi scopul vizitei mele. Acum avem o perioadă mai puţin „uşoară” a relaţiilor noastre. Grija mea era că poate retorica folosită în România, a mers puţin prea departe. Am devenit emotivi şi eu cred că emoţiile nu sunt sfătuitori buni în relaţiile internaţionale. Un alt scop al vizitei mele este să liniştesc aceste emoţii şi bineînţeles să urmăresc puţin mai mult retorica”, a mai spus Janos Martonyi.

Oficialul ungar adaugă că o altă problemă ce poate fi rezolvată tot prin dialog este cea a steagului secuiesc, care a ridicat numeroase controverse în ultima perioadă în România.

Dacă mergeţi la Gyula, Mehkerek, puteţi vedea pe cladiri ale autorităţilor locale, clădiri oficiale, clădiri publice, steagul românesc şi asta este în regulă. Pe mine mă bucură. Asta înseamnă că este o comunitate românească care se simte mai bine dacă are steagul naţional românesc arborat pe o clădire publică. Aşadar este doar o diferenţă între noi. Am înţeles că în această ţară este o problemă dacă steagul unei comunităţi este arborat pe o clădire publică. Sunt discuţii despre legislaţie şi regulamente, nu este foarte clar, din câte am înţeles eu doar folosirea steagului naţional este cumva restricţionată. Dar în regulă, să discutăm despre asta”, a spus acesta pentru Digi 24.

Întrebat dacă situația reală dintre România și Ungaria este chiar atât de rea, Ministrul de Externe al Ungariei a spus că cele mai periculoase sunt suspiciunile existente.

 „Cred că sunt îndoieli şi suspiciuni. Şi dacă ai îndoieli şi suspiciuni, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să le risipeşti. Cred, şi asta este poate legat de retorică de asemenea, că oamenii uneori cred lucruri care nu sunt adevărate. De exemplu, noi nu suntem duşmani, doar ca să risipim una dintre suspiciunile de bază. Şi putem risipi aceste suspiciuni, sau îndoieli, doar discutând unii cu alţii. Nu vreau să dramatizez, dar emoţiile cresc şi retorica devine tot mai dificilă, atunci poate să apară un risc ca aceste tendinţe să fie inversate şi nu ne dorim acest lucru”, a completat oficialul ungar.
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`