Daniel Morar: Avem procurori care consideră Parchetul General un sanatoriu

Daniel Morar: Avem procurori care consideră Parchetul General un sanatoriu

Daniel Morar, procurorul șef interimar al Parchetului General, a afirmat că în cadrul instituției se lucrează la minimă rezistență, iar unii procurori nu ar trebui să fie procurori pentru că tratează instituția drept „un sanatoriu”.

Morar susține în cadrul unui interviu pentru Revista 22 că, deși există instrumentele necesare la Parchetul General, procurorii „nu sunt puși la muncă”, dar primesc laude nejustificate datorită anumitor relații.

„Se lucrează slab la nivelul parchetelor curţilor de apel şi la nivelul Parchetului General, în ceea ce priveşte activitatea de urmărire penală. Ce poţi să faci ca şef e să-ţi foloseşti instrumentul evaluării, să-i dai „insuficient“, să-l sancţionezi, să-l dai afară din magistratură, să-i tai din salariu, să-l degradezi din funcţie. Or, nu se face aşa ceva, că suntem băieţi buni„, susține Daniel Morar.

Procurorul șef interimar al instituției susține că singura soluție a eficeinței Parchetului General ar fi un șef ferm.

Daniel Morar afirmă că principalul instrument pentru activarea acestora este „evaluarea”, nefolosit însă de șefi, plus CSM, în mâna căruia se află cariera magistraților.

Eu i-aş pune în primul rând să lucreze. I-aş activa pe cei care sunt total inactivi şi care consideră Parchetul General un sanatoriu. Sunt oameni care nu lucrează sau care lucrează la minima rezistenţă. Eu i-aş pune la lucru şi aş avea instrumentul, le-aş da calificativul de „insuficient“, dacă ei sunt de insuficient, şi nu le-aş da pe prietenie calificativul „foarte bine“. De fapt, asta e problema întregului sistem judiciar. Nu vă gândiţi că, dacă 99,99% dintre procurorii şi judecătorii din România au „foarte bine“, cât de performant e acest sistem? E ridicol pentru cineva care priveşte din afară, nu? „, adaugă Daniel Morar.

Acesta face comparație cu Direcția Națională Anticorupție, unde spune că există mai multă disciplină, iar procurorul șef are instrumentele necesare să revoce, motivat, un procuror care nu lucrează.

La Parchetul General avem procurori care n-ar trebui să fie procurori, care au o activitate foarte slabă și nu lucreaza dosare. Aici observ o clară relaxare a unora dintre procurori. Sunt vreo 10 oameni performanţi pe dosare, mai sunt 10 oameni care lucrează în numele procurorului general pe diferite acte, pentru că procurorul general are sute de acte într-o lună, dar sunt alţi procurori cu o activitate foarte slabă, nu de ieri, şi, din păcate, şefii lor nu au folosit instrumentul evaluării. Au dosare, dar nu le fac. Sunt destul de mulţi. La secţia de urmărire penală. Dar sunt şi în altă parte. Sunt la secţia de resurse umane unii care toată ziua sunt plecaţi, îi caut şi nu-i găsesc, mi se spune că sunt colo, colo. Dar eu sunt interimar„, a completat Daniel Morar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`