Un cercetător a descoperit în regiunea Xiaoshiba, din sud-estul Chinei, o rudă extrem de îndepărtată a homarilor din ziua de azi şi a păianjenilor, un artropod denumit Fuxianhuia.
Creatura ciudată a existat în urmă cu circa 500 de milioane de ani, în timpul Cambrianului, la începutul vieţii multicelulare pe Pământ şi a trăit cu circa 50 de milioane de ani înainte ca primele animale să iasă din oceane pe uscat.
Ciudăţenia avea o groază de picioare, atât în faţă, fiind amplasate chiar sub cap, cât şi în spate, arătând aproape ca un miriapod şi le folosea nu doar ca să meargă, ci şi ca să mănânce.
Animalul a fost una dintre primele creaturi care a avut picioare, potrivit oamenilor de ştiinţă, citaţi de io9.
În plus, aceştia susţin că Fuxianhuia a fost şi unul dintre primele animale cu creier.
Paleontologii au mai descoperit exemplare din această specie şi în trecut, însă nu au putut să observe organele interne din cauza carapacei.
Cercetătorul Javier Ortega-Hernández a descoperit, însă, un exemplar fosilizat pe laterală, în sud-estul Chinei, în Xiaoshiba, care i-a permis să îl studieze complet.
Cel mai probabil, creatura îşi petrecea timpul târându-se pe fundul oceanului, în căutarea hranei. Ea ar fi evoluat din viermii cu picioare, mai spune Ortega-Hernández.