Braşov: Sute de mii de peşti morţi în păstrăvării în urma unor deversări de insecticide

Braşov: Sute de mii de peşti morţi în păstrăvării în urma unor deversări de insecticide

O substanţă toxică omoară mii de peşti din păstrăvăriile braşovene. Proprietarii povestesc cu amar cum au văzut că peştii încercau să sară din apele otrăvite, venite de la un canal legat de parcul industrial din apropiere. Analizele prelevate au arătat o contaminare chimică posibil cu ierbicide sau insecticide.

Angajaţii de la păstrăvării spun că apa a devenit dintr-o dată albicioasă ca laptele. În câteva zeci de minute, tone de peşti au murit.

„Aici în staţie am avut aproximativ 100.000 de pui care au murit toţi. Săreau toţi în sus, pe mal, iar apa era albă”, a spus şeful de fermă, Ciprian  Irimie.

Cele două păstrăvării se află pe acelaşi curs de apă, iar unul dintre canale vine de la parcul industrial din Prejmer.

Reprezentanşii Gărzii de Mediu şi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor au prelevat probe. Proprietarii păstrăvăriilor nu au primit deocamdată niciun răspuns concret de la autorităţi, cu privire la cine se face vinovat de acest incident.

Autorităţile recunosc că ai de a face cu un fenomen de poluare.

„Am obţinut un buletin de analize în urma recoltării probelor de Sistemul de Gospodărire a Apelor care indică o posibilă deversare de insecticide sau ierbicide. Urmează a se identifica vinovatul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Braşov, Adrian Aldea.

Proprietarii păstrăvăriilor au fost sfătuiţi să adune toţi peştii morţi şi să-i ducă în centre speciale pentru a fi incineraţi. Păgubiţii cer ca vinovaţii să plătească pentru pierderile suferite. Legea prevede amenzi de mii de lei pentru poluarea cursurilor de apă.

Sute de mii de păstrăvi morţi în Braşov

Urmăriți B1TV.ro și pe
`