Aproape o treime dintre britanici au decis să nu mai cumpere produse semipreparate, în urma scandalului cărnii de cal folosite drept carne de vită, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii duminică.
Studiul, realizat de institutul ComRes şi publicat de Sunday Mirror şi The Independent on Sunday, arată că, din cauza acestui scandal ce se întinde în întreaga Europă, 31% dintre persoanele intervievate au renunţat la produsele semipreparate conţinând carne.
Totodată, 53% dintre britanici sunt de acord să se interzică importurile de produse pe bază de carne până ce va exista certitudine cu privire la originea lor, iar numai 33% se opun unei astfel de interdicţii, potrivit acestui sondaj de opinie realizat miercuri şi joi pe un eşantion de 2.002 adulţi. Aproximativ 44% estimează că guvernul britanic a reacţionat bine faţă de acest scandal, în timp ce 30% au o părere contrară.
Carnea de cal a fost detectată în 29 de produse care trebuiau să conţină carne de vită, dintr-un eşantion de 2.501 de produse testate în Marea Britanie, adică puţin mai mult de 1%, anunţase vineri agenţia britanică pentru securitate alimentară (FSA), potrivit Agerpres.
Pe fondul amplificării scandalului declanşat de comercializarea cărnii de cal etichetate drept carne de vită, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală (SCoFCAH) al UE a aprobat, vineri, un plan, cofinanţat de CE, care include două acţiuni: stabilirea, cu certitudine, dacă există carne de cal neetichetată ca atare în produse şi detectarea posibilelor reziduuri de fenilbutazonă în carnea de cal comercializată. Planul ar trebui să intre în aplicare pentru o lună, de la 1 martie, şi poate fi prelungit în funcţie de situaţie.