Scandal în USL din cauza secretarilor de stat pe care Ponta întârzie să-i numească. Lider PNL: “Dacă ne şicanăm aşa între noi, merităm să ajungem ca PDL”

Scandal în USL din cauza secretarilor de stat pe care Ponta întârzie să-i numească. Lider PNL: “Dacă ne şicanăm aşa între noi, merităm să ajungem ca PDL”

La o lună și jumătate de la instalarea Guvernului Ponta 2, o bună parte din secretarii de stat din partea liberalilor și a conservatorilor nu au fost reconfirmați în funcție, în timp ce oamenii din partea PSD au fost eliberați din funcție și numiți înapoi în aceeași zi.

PNL şi PC i-au pus lui Ponta pe masă 30 de nume de secretari de stat, cu jumătate dintre ei urmând să fie transferaţi din guvernul Ponta I, păstrându-şi posturile şi atribuţiile.

 În cazul PSD-iştilor operaţiunea s-a derulat fără probleme, deciziile de eliberare din funcţie şi de reinstalare fiind semnate în aceeaşi zi. Iulian Matache, propus de Marian Oprişan la Dezvoltare, Gigel Paraschiv, apropiat al Ecaterinei Andronescu la Educaţie, Carmen Tocală, susţinută de Victor Ponta la Tineret şi Sport, Maya Teodoriu, transferată de PSD de la Justiţie la Proiectele de Infrastructură sunt câteva astfel de exemple.

De cealaltă parte, liberalul Stealian Fedorca încă așteaptă o decizie, în ciuda faptului că toți ceilalți trei secretari de stat de la Educație au fost deja demiși și reinstalați.

„Cât timp nu există încă o decizie de eliberare, sunt în funcţie. Nu ştiu când voi fi numit în continuare. Am susţinerea PNL, îmi aştept rândul”, a explicat Fedorca pentru Gândul.

În capul listei celor care stârnesc controverse s-ar afla numele lui Grigore Trache, propus de liberali să promoveze de la poziţia de consilier la Ministerul Dezvoltării, condus până recent de liberali, la cea de secretar de stat.

Fost primar, vreme de patru mandate, al oraşului Popeşti Leordeni din Ilfov, Trache este un apropiat al şefului Consiliului Judeţean, Marian Petrache. Potrivit relatărilor din presă, Grigore Trache a fost implicat într-un scandal privind terenurile Danubiana, societate preluată de grupul Tofan, al cărui consultant a fost Theodor Stolojan, fost preşedinte al PNL. În 2010, numele său a apărut într-un alt scandal, după ce a accidentat un bătrân pe trecerea de pietoni. „Orice om trebuie să-şi ducă crucea, dacă a greşit cu ceva să plătească. Dar această propunere nu e un moft. A fost o recunoaştere a filialei faţă de devotamentul lui. Trache a fost primar patru mandate, are experienţa necesară pentru acest post, altfel nu-l propuneam”, spune Marian Petrache, contactat de gândul.

Liderul PNL Ilfov admite că pe căi neoficiale i s-a semnalat reticenţa lui Ponta în a-l numi pe Trache, dar oficial nu i s-a cerut o altă numire. „Dacă sunt dovezi, suspiciuni reale, eu sunt de acord să fac altă numire, dar să-i spună primul-ministru lui Crin Antonescu şi Crin Antonescu să-mi ceară asta. Eu aştept să fie numit. Dacă are o problemă el, să plătească. Nu vreau să-l contrazic pe primul-ministru. Îmi amintesc ce a spus când a venit în Biroul Politic al PNL – dacă avem probleme să le discutăm între noi înainte să le scoatem afară. Sunt de accord că trebuie să se aplice un standard, dar să fie acelaşi şi la secretari de stat ca şi la miniştri. Dacă ne şicanăm aşa între noi şi nu vedem problema guvernării, înseamnă că ne merităm soarta, să ajungem ca PDL-ul”, crede Petrache.

Pe lista de aşteptare sunt însă în continuare jumătate din cei 12 secretari de stat noi propuşi de PNL pe 14 ianuarie: Este cazul lui Manuel Donescu (Economie), fost consilier personal al ministrului Varujan Vosganian, intrat în conflict deschis cu Victor Ponta, al fostului PDL-ist Ionuţ Iuga (Ape) şi al lui Gelu Puiu (Păduri), învinuit într-un scandal legat de un accident rutier şi fiul fostului şef al fabricii de cherestea Moldoviţa, care a fost în portofoliul de afaceri al fraţilor Hayssam.

Premierul a expediat scurt subiectul. „Sunt nişte probleme la miniştrii delegaţi. O să-i numesc”, a spus Victor Ponta, fără a avansa vreun termen.

Nou scandal în USL în lupta pentru împărțirea zonelor de influență

Embed:

Urmăriți B1TV.ro și pe
`