Crin Antonescu: Legea ANI trebuie clarificată. Agenția Națională de Integritate nu e instanță de judecată

Crin Antonescu: Legea ANI trebuie clarificată. Agenția Națională de Integritate nu e instanță de judecată

Crin Antonescu, a declarat, joi, că pe lângă Statutul parlamentarilor ar trebui ca şi legea privind funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate să fie „clarificată”.

Președintele PNL consideră că ANI ar trebui să aibă atribuții în a se sesiza cu privire la o posibilă încălcare a legii, de a cerceta conflicte de interese sau situaţii de incompatibilitate, dar că regimul ANI nu trebuie să-l depăşească pe cel al Parchetului, deoarece Agenţia nu este instanţă judecătorească.

S-a invocat, în Parlament, cazul în care un cetăţean obişnuit, care nu este parlamentar, din cauza propriei neglijenţe poate să-şi piardă pământul sau alte bunuri. Da, dar nu şi le poate pierde nimeni altfel decât printr-o hotărâre judecătorească. În raport cu un parlamentar, dacă respectăm esenţa parlamentarismului, nu putem proceda cu decizii administrative, de genul aceleia prin care un ministru, să spunem, dă afară un director„, a subliniat liderul PNL.

Antonescu a subliniat faptul că dacă un parlamentar, chiar cu întârziere, are câştig de cauză în instanţă, nu i se mai poate da mandatul înapoi, iar în opinia sa ANI trebuie să aibă atribuţii pentru a se sesiza, pentru a cerceta conflicte de interese, incompatibilităţi, dar să aibă „un regim cel mult ca al Parchetului, care atunci când se sesizează cu privire la o posibilă încălcare a legii deschide o anchetă, adună dovezi şi cere trimiterea în judecată, şi numai atunci când o instanţă îl condamnă, respectivul om intră sub regimul pedepsei”.

Nu putem face din ANI o structură administrativă care nu aparţine puterii judecătoreşti. Nu putem face ceva care este mai mult ca Parchetul şi care ţine loc de instanţă. ANI nu este instanţă judecătorească„, a apreciat preşedintele Senatului, scrie Mediafax.

Parlamentul a decis să retrimită pentru o săptămână la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care admitea obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu, după ce PNL a criticat textul privind incompatibilităţile şi a anunţat că va vota împotrivă. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`