Dan Şova a transmis un mesaj pentru Ziua Holocaustului, cu o zi întârziere: "Am fost plecat din ţară şi nu mi-am putut exprima gândurile"

Dan Şova a transmis un mesaj pentru Ziua Holocaustului, cu o zi întârziere: "Am fost plecat din ţară şi nu mi-am putut exprima gândurile"

Ministrul delegat Dan Șova a transmis, luni, cu o zi întârziere, un mesaj pentru Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, explicând că duminică a fost plecat din țară și nu și-a putut ”exprima gândurile”.

„Pentru că ieri, de Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, am fost plecat din ţară şi nu mi-am putut exprima gândurile şi compasiunea faţă de cei care au murit şi au suferit în lagărele de exterminare naziste, doresc ca astăzi să transmit un mesaj despre trecut, dar cu gândul la viitor”, îşi începe Şova mesajul transmis luni, la prânz.

Acesta a amintit că s-au împlinit 68 de ani de când lagărul de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat, spunând că această comemorare a victimelor Holocaustului trebuie să sensibilizeze, cât și să ne facă ”să respingem cu fermitate orice manifestări xenofobe”, citează Mediafax.

Ministrul apreciază că rememorarea acestor evenimente, educarea tinerilor în spiritul toleranţei şi cunoaşterea corectă a istoriei trebuie să fie obiective cardinale pentru orice societate, astfel încât asemenea orori să nu mai aiba loc niciodată.

„Am vizitat muzeul Holocaustului de la Washington, am citit documente despre realităţile crude ale Holocaustului şi am discutat cu organizaţii importante din România şi din lume. Deşi ceea ce am văzut şi am aflat reprezintă doar o modestă imagine a ceea ce s-a petrecut cu adevărat, a fost o experienţă care mă va marca toată viaţa. Tocmai de aceea, îmi exprim deplina compasiune faţă de victimele şi familiile celor care au avut atât de mult de suferit de pe urma regimului nazist şi rămân implicat cu hotărâre în demersurile privind combaterea antisemitismului”, îşi încheie Şova mesajul.

Dan Şova a provocat reacţii în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că „niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României”.

În pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost ucişi în cursul progromului de la Iaşi, în 1941, Şova a declarat în interviul respectiv că „în total 24 de evrei au fost ucişi în progromul de la Iaşi de către armata germană”.

Ulterior, PSD i-a retras lui Şova funcţia de purtător de cuvânt şi l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită „educaţională” la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei, Şova şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să îşi ceară scuze, potrivit site-ului israelian Ynetnews.

Comunitatea evreiască din România şi-a exprimat nemulţumirea faţă de nominalizarea senatorului Dan Şova, care a negat progromul de la Iaşi, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, iar preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, Erwin Simsensohn, a declarat că evreii din România s-au „înfuriat” din cauză că un politician care a făcut unele „declaraţii cinice” a fost nominalizat în funcţia de ministru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`