Delegaţia Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer a sosit marți la Bucureşti pentru evaluările cu numărul 7 şi 8 ale acordului stand-by cu România. Principalele teme de discuţie sunt perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale, dar şi politica monetară. Vizita delegaţiei Fondului se va încheia pe 29 ianuarie.
Depăşirea ţintei de deficit pentru a respecta o directivă europeană intrată în vigoare în urmă cu doi ani, amânarea privatizărilor şi întârzierea introducerii managementului privat în companiile de stat sunt câteva dintre restantele cu care se va prezenta guvernul Ponta la negocierile cu reprezentanţii Fondului monetar Internaţional.
Ţinta de deficit bugetară asumată pentru acest an ar fi trebuit să fie de 1,8 la sută din produsulk intern brut, numai că executivul estimează pentru anul 2013 un deficit mai mare, de 2,15 la sută din PIB. Diferenţa este făcută de suma rezultată în urma plăţii în cel mult 60 de zile a facturilor la medicamente.
Alte probleme ale guvernului ţin de amânarea privatizărilor. Cazurile Transgaz, CFR Marfă, RomGaz şi Complexul energetic Oltenia sunt doar câteva exemple. Şi în introducerea managementului privat la unele companii de stat sunt probleme. Guvernul nu a respectat termenele date pentru mai multe societăţi, iar acest proces trebuia încheiat până la sfârşitul anului trecut.