Un fost primar din Iași a devenit șef la OPC chiar în ziua în care a fost trimis în judecată pentru corupție

Un fost primar din Iași a devenit șef la OPC chiar în ziua în care a fost trimis în judecată pentru corupție
Foto: evz.ro

România, ţara tuturor posibilităţilor! Un fost primar PNL a devenit şef la Protecţia Consumatorului Iaşi în aceeaşi zi în care DNA îl trimitea în judecată într-un dosar de corupţie.

Ioan Leonte a devenit şef al OPC Iaşi fix în ziua în care procurorii DNA l-au trimis în judecată, pentru că a arendat o păşune de 461 de hectare, gratuit, către o firmă de-a sa, notează Evenimentul Zilei.

Legea, însă, nu îi interzice acestuia să devină şef la OPC, până când nu se dă sentinţă judecătorească.

În prima fază, acesta a devenit suspect de fraudarea unor fonduri bugetare prin falsificarea documentaţiei privind exploatările agricole. Dar marele tun, pentru care a şi fost reţinut de procurori astă vară, a constat în intabularea a 182 ha de teren, lăsându-i pe ţăranii din Gorban fără păşune pentru animale.

În această tranzacţie cu terenuri mai sunt implicaţi şi judecătorul militar Radu Tărniceriu, judecătoarele Manuela Ciopraga şi Monica Lăcustă, precum şi magistratul Emanuel Osoianu.

Leonte este acuzat de DNA că le-a promis 50.000 de euro lui Tărniceriu şi Osoianu pentru a le convinge pe judecătoarele Ciopraga şi Lăcustă să dea o sentinţă favorabilă în cazul său.

Un al dosar în care apare numele lui Ioan Leonte este acela în care procurorii DNA l-au trimis în judecată, în perioada în care era primar tot în Gorban, pentru ca a arendat gratuit o păşune de 461 ha către SC Agroind Gorban SRL Iaşi.

„Folosind documente false, firma a solicitat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură ajutoare financiare”, se arată DNA în rechizitoriu.

Arendarea s-a făcut din pix, nu şi-n realitate, astfel că Ioan Leonte a obţinut de la APIA 75.000 de lei. Procurorii afirmă că partea primarului a fost de 30.000 de lei. Dosarul e la Curtea de Apel Iaşi, primul termen urmând a avea loc pe 10 ianuarie.

Leonte în toată cariera sa politică a schimbat şi 3 partide. A început ca primar PSD, apoi a trecut la PDL, iar apoi a fost mers în PNL, partid în care se află şi în prezent.

Legea nu-i interzice lui Ioan Leonte să ocupe funcţia de comisar-şef al OPC pe judeţul Iaşi până la emiterea unei sentinţe judecătoreşti, în cele două dosare penale în care este învinuit.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`