Procurorul Oana Schmidt-Hăineală ales, vineri, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, în emisiunea „Discuția săptămânii” de pe B1 TV că numirea conducerilor DNA și a Parchetului General ar trebui făcută de procurorii CSM și nu de ministrul Justiției.
Noul președinte al CSM afirmă că procurorii Consiliului ar prezenta garanții mai mari de profesionalism și imparțialitate decât ministrul Justiției.
„Este poziția constantă a sistemului, a colegilor mei procurori și a secției de procurori din cadrul Consiliului, că efectuarea selecției și inițierea propunerilor de către secția de procurori prezintă niște garanții de profesionalism și imparțialitate mai mari decât în actualul mecanism în care propunerile sunt făcute de o persoană afiliată politic”, a declarat Oana Schmidt-Hăineală.
Președintele CSM a explicat că acest demers este întâlnit și în mecanismul de numire în funcție a șefilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Oana Schmidt-Hăineală a explicat că nemulțumirile din plenul CSM la ședința de vineri au provenit tocmai din surpriza votului, judecătorii fiind „puțin șocați” că un procuror obține în premieră această funcție.
„Cred că e puțin șocant că pentru prima dată un procuror a întrunit numărul de voturi, majoritatea calificată pentru a deveni președintele CSM. Eu cred ca este o chestiune de normalitate, o situație prevăzută de lege. Mai devreme sau mai târziu oricum s-ar fi întâmplat. Întâmplarea a făcut să fiu eu prima care sa întrunească acest număr de voturi. Nu înseamnă că alți colegi în anii viitori nu pot avea această calitate”, a adăugat noul președinte al CSM.
Haineala
A fost pozitia colegilor mei procurori
Initierea propunerilor de catre sectia privind garantii si impartialitate mai
Care au fost nemultumirile de azi
Totodeauan este cineva nemultumit
Socant de numaruld e vorut
E o chestiune de normalitate
Prevazuta de elge
Intamplarea a facut sa fiu eu prima care
Conform cosntitutiei