În 2013, România are de plătit cea mai mare factură către Fondul Monetar Internațional – aproximativ 5,2 miliarde de euro.
Dacă anul trecut a fost scutit de plata ratelor, acum Ministerul Finanţelor trebuie să scoată din visterie aproximativ un miliard de euro, restul urmând să fie acoperit de către BNR.
Delegația FMI este așteptată în această lună la București pentru a discuta cu Guvernul USL condițiile unui nou acord.
3,9 miliarde de euro este suma pe care Banca Națională a României trebuie s-o ramburseze în acest an către FMI.
La aceşti bani se adaugă suma de un miliard de euro pe care Guvernul USL trebuie s-o plătească finanțatorilor externi, după ce anul trecut Ministerul de Finanțe a fost scutit de plata ratelor.
Dobânzile nu sunt nici ele de neglijat, peste 300 de milioane de euro. Suma totală care trebuie rambursată până în 2015 este de 13,4 miliarde de euro, iar BNR va plăti cel mai mult , aproximativ 9,8 miliarde de euro din cele 31 de miliarde de euro avute la dispoziţie în rezervă.
În schimb, datoria guvernului USL către FMI pare cel mai greu de rambursat. Analiștii economici au declarat pentru Adevărul și ce măsuri ar putea lua executivul de la București în cazul în care nu va avbea bani pentru a plăti datoria către FMI.
Acestea țin de mărirea în continuare a taxelor, de reduceri de cheltuieli, inclusiv cu salariile sau împrumuturile de la bănci.
„FMI doreşte un singur lucru: să nu piardă creditele acordate. Aşa că va pune biciul pe noi şi ne va menţine cheltuielile la un nivel suficient de scăzut cât să putem să ne achităm obligaţiile”, a declarat analistul economic Marian Dușan.
De asemenea, calendarul încărcat de plăți către FMI va afecta cursul leu-euro și este greu de crezut că acesta ar putea fi mai mic în 2013 față de anul trecut.
Delegația FMI este așteptată la București în cursul acestei luni pentru încheierea unui nou acord. Asta după ce echipa condusă de olandezul Erik de Vrijer a fost la Bucureşti, dar a plecat fără să anunţe, public, nici un fel de concluzie.
Jurnaliștii de la Evenimentul Zilei notează că la ultima vizită, reprezentanții Comisiei Europene, incluși în delegația FMI i-au anunțat pe oficialii români că nu se va încheia un nou acord până când nu vor fi îndeplinite prevederile din cel actual.
Principalele probleme vin din zona companiilor de stat după ce guvernul USL a tot amânat vânzarea de acțiuni la aceste societăți.
„Este un semnal foarte prost pentru investitori, care aşteaptă progrese în reformarea sectorului de stat, în special privatizări”, a precizat analistul economic Ionuţ Dumitru.